Algi morskie do picia to inaczej kryształy japońskie. W ostatnim czasie robią one prawdziwą furorę. Doceniane są ze względu na swoje szerokie właściwości lecznicze. Kefir wodny, który ma prozdrowotne działanie, otrzymywany jest z wody, cukru oraz dobroczynnych bakterii drożdży. Jego spożywanie zaleca się przede wszystkim przy schorzeniach układu pokarmowego. Jednak nie są to wszystkie właściwości alg morskich do picia. Poznaj je wszystkie i zobacz, kiedy czy naprawdę warto sięgać po kefir wodny.

Algi morskie do picia mają bardzo różne nazwy. Znane są jako kefir wodny, kryształy japońskie czy perły tybetańskie. Nazwa alg do picia jest jednak bardzo myląca, bowiem niewiele mają one wspólnego z tradycyjnymi algami morskimi. Kryształy japońskie zalicza się bowiem do mikroorganizmy będących bakteriami i drożdżakami. Najprawdopodobniej pochodzą z Meksyku, gdzie rozmnażają się skupisko w niektórych gatunkach kaktusów.

Czym są algi morskie do picia?

Algi morskie do picia to mikroorganizmy w skład, których wchodzą:

  • Bakterie: Lactobacillus, Streptococcus, Pedicoccus i Leuconostoc
  • Drożdże: Saccharomyces, Candida, Kloeckera.

Te mikroorganizmy występują w koloniach. Ich dokładne pochodzenie nie jest znane. Coraz więcej teorii skłania się jednak ku temu, że kryształy japońskie pochodzą z Meksyku i wytwarzane są przez niektóre gatunki kaktusów.

Algi morskie do picia to przezroczyste, kruche kryształy. Są one delikatne i bardzo łatwo można je zgnieść na miazgę. Zbudowane są one z dekstranu, czyli polisacharydu złożonego z cząsteczek glukozy.

Gdzie wykorzystuje się kryształy japońskie?

Kryształy japońskie mają bardzo szerokie zastosowanie. Można wykorzystać je w formie odżywczych kosmetyków stosowanych do twarzy, ciała i włosów lub jako kefir do picia.

Zastosowanie i właściwości alg morskich do picia

Algi morskie do picia to inaczej kefir wodny. Należy on do grupy produktów fermentowanych. Znane są one przede wszystkim z tego, że pozytywnie działają na prace układy trawiennego oraz wzmacniają naturalną odporność organizmy. Kefir wodny wykonywany z alg japońskich składa się z cukru, alkoholu, witamin z grupy B oraz probiotyków. Najważniejszym składnikiem alg morskich do picia to probiotyki. Są to żywe bakterie, które hamują wzrost niektórych z drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym i regulują pracę jelit.

Po kefir wodny warto sięgnąć, aby przywrócić naturalną mikroflorę jelitową oraz wspomóc procesy trawienne. Algi japońskie stosuje się przy biegunkach, antybiotykoterapii czy nietolerancji laktozy. Jest on też skutecznym napojem eliminującym toksyny z organizmu oraz pomagającym i przyspieszającym wchłanianie się składników mineralnych i witamin. Dzięki wytwarzania kwasu mlekowego kefir wodny przyczynia się do zwiększania aktywności komórek układu odpornościowego, dzięki czemu chroni go przed infekcjami.

Podsumowując, właściwości alg morskich do picia to:

  • Łagodzi objawy nietolerancji laktozy
  • Profilaktycznie przy zakażeniach przewodu pokarmowego (Helicobacter pylori)
  • Wspomaga perystaltykę jelit
  • Leczy zaburzenia przewodu pokarmowego (biegunki, zaparcia)
  • Chroni i stymuluje system immunologiczny
  • Zapobiega i leczy alergie, AZS i astmę
  • Prawdopodobnie zapobiega rozwojowi raka jelita grubego
  • Wpływa korzystnie na szkliwo, zapobiega próchnicy
  • Oczyszcza organizm i chroni przed toksycznym wpływem środowiska
  • Stanowi bogactwo witamin (PP, biotyny, B6, kwasu foliowego)
  • Wspomaga i łagodzi leczenie trądziku (tonik, woda do przemywania twarzy).

Przeciwwskazania do picia kefiru wodnego

Po algi morskie do picia nie powinny sięgać:

  • Osoby z niedoborami odporności, czyli osoby starsze, z nowotworami, zakażone wirusami HIV – przeciwwskazanie dotyczy przede wszystkim kefiru wodnego produkowanego w domu, bowiem w procesie jego wytwarzania może dojść do skażenia napoju chorobotwórczymi grzybami; te wytwarzają toksyny będące niezwykle groźne przy niedoborach odporności;
  • Osoby chorujące na grzybicę – algi morskie do picia mogą przyspieszyć rozwoju drożdżaka odpowiedzialnego za grzybicę;
  • Osoby chorujące na cukrzycę – wynika to z tego, że kryształy japońskie zawierają cukier; chociaż nie jest go dużo, to może zaszkodzić cukrzykom; diabetycy kefiru wodnego nie powinni również pić ze względu na zawarty w nim alkohol; może on zakłócić działanie leków przeciwcukrzycowych oraz insuliny;
  • Dzieci – wynika to z zawartości alkoholu w kefirze wodnym.

Jak przygotować kefir wodny?

Przygotowanie kefiru wodnego w domu nie jest trudne. Kryształy japońskie, które są do tego wykorzystywane, można kupić w specjalistycznych sklepach (ich cena to ok. 8 złotych za 14 sztuk) lub te wyhodować samodzielnie. Gotowy napój ma charakterystyczny smak przypominający bezalkoholowego szampana. Aby zauważyć efekty stosowania alg morskich do picia, kurację trzeba przeprowadzać ok. 5-6 miesięcy.

Jak hodować kryształy japońskie w domu?

  • Kryształy japońskie umieścić w plastikowym durszlaku.
  • Następnie przepłukać je pod strumieniem zimnej wody.
  • Umieść kryształy w plastikowym/szklanym, litrowym słoiku.
  • Zalej kryształy niewielką ilością ciepłej wody.
  • Dodaj ok. 4 łyżek cukru, rozmieszaj do rozpuszczenia się cukru.
  • Dopełnij roztwór zimną wodą do 1 litra (to w sumie 4 szklanki wody).
  • Do wody dorzuć ok. 6 rodzynek (lub 2 suszone morele lub figi).
  • Słoik przykryj gazą, zabezpiecz gumką recepturką.
  • Odstaw słoik w bezpieczne, ciepłe miejsce na 24-48 h.
  • Odcedź kryształki na plastikowym durszlaku.
  • Gotowy wodny kefir nadaje się do wypicia od razu (świeżość zachowuje do 24 h).
  • Powtórzyć wszystkie kroki cyklu (zalać wodą, dodać cukier itd.)

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here