szybkowar
fot. pexels.com

Przymierzasz się do zakupy szybkowara, ale jeszcze wahasz się co do podjęcia ostatecznej decyzji, czyli zakupu tego narzędzia kuchennego? Zapoznaj się z przedstawionymi zaletami i korzyściami gotowania w szybkowarze, które najprawdopodobniej rozwieją twoje wątpliwości.

Zobacz też: http://www.gautama.pl/jak-gotowac-w-szybkowarze/

Kilka słów o tym, jak działa szybkowar

To, jak działa szybkowar sprawia, że jest to bardzo funkcjonalne narzędzie. Szybkowar przypomina garnek i właściwie tak właśnie wygląda. Może przybierać różnorodne formy i wielkości, ale z reguły jest on niezwykle podobny do garnka z przykrywką. Na tym właściwie te podobieństwa się kończą, ponieważ szybkowaru używa się w zupełnie inny sposób niż tradycyjnego garnka. 

W szybkowarze gotuje się w taki sposób, że do gotowanych produktów dolewa się niewielką ilość wody, która parując sprawia, że produkty stają się miękkie, gotowe do zjedzenia.  Szybkowar ma specjalną przykrywkę, która pozwala szczelnie przykryć garnek, w którym może wytworzyć się ciśnienie, para. Po ugotowaniu produktu, należy otworzyć specjalny otwór w garnku, który wypuszcza parę. 

Korzyści gotowania w szybkowarze:

  • W szybkowarze możesz ugotować różnorodne produkty – warzywa, owoce, mięso, zupę. 
  • Ten rodzaj narzędzia kuchennego bardzo szybko pozwala ugotować produkt, np. buraki, które w zwykłym garnku muszą gotować się czasem około 2-3 godzin, tak w szybkowarze wystarczy pół godziny. Jest więc to ogromna oszczędność czasu.
  • Szybkowar jest bardzo praktyczny i wygodny w użyciu. Podczas gotowania nic się nie rozlewa (szczególnie bulgocąca woda), także cały proces gotowania jest bardzo higieniczny.
  • Z racji, że szybkowar służy do gotowania produktów, to dania w nim przyrządzane są zdrowe. Najlepsze jest to, że sposób gotowania w szybkowarze pozwala zachować jakość produktu, bez eliminacji z niego wartościowych składników.

Nie ma co ukrywać, zalety, jakie daje szybkowar zdecydowanie zachęcają do zakupu tego produktu. Najbardziej przekonywujące dla wielu osób jest szybkość gotowania (a przy tym oszczędność wody) oraz pyszny smak gotowanych produktów, które nie tracą wartości odżywczych, jak w przypadku tradycyjnego gotowania.

Przeczytaj też: http://www.pracowniapiekna.pl/pomysly-na-ubior-na-domowke/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here