Smaczne i zdrowe przekąski bezglutenowe

Dieta bezglutenowa jest obecnie niezwykle popularna. Jedni decydują się na nią ze względów zdrowotnych i z powodu uczulenia na gluten. Inni po prostu ograniczają jego spożycie. Dlatego też producenci artykułów spożywczych wprowadzają na rynek coraz to nowsze produkty. Żywność taka jak pieczywo, makarony i przekąski bezglutenowe wszelkiego rodzaju jest już powszechnie dostępna w większości sklepów. Nie tylko tych ze zdrową żywnością.

Jakie bezglutenowe przekąski znajdziemy w sklepach?

Na półkach wielu marketów znajdziemy już produkty przeznaczone specjalnie dla tych, którzy nie spożywają, bądź ograniczają spożycie glutenu. Wśród przekąsek bezglutenowych znajdują się specjalne batoniki, paluszki, ryżowe i jaglane kuleczki oraz cała masa różnorodnych produktów. To wszystko dla tych, którzy ze względu na stan zdrowia muszą unikać białek roślinnych zawartych w zbożach. Dla nich właśnie dedykowane przekąski tworzy się na odrębnych liniach produkcyjnych. Tak, aby nie dostała się do nich najmniejsza nawet ilość glutenu.

Przekąski bezglutenowe odnajdziemy jednak także na innych sklepowych działach. Mogą to być ziemniaczane chipsy, kukurydziane chrupki, nachosy i tortille, suszone owoce i orzechy. Jednak wrzucając je do naszego koszyka, warto zwrócić uwagę na oznaczenia, jakie producent umieścił na ich opakowaniu. Przykładowo bowiem same ziemniaczane chipsy nie powinny zawierać w sobie glutenu. Może być on jednak składnikiem użytych do nich przypraw.

Przekąski bezglutenowe, które przygotować możemy samodzielnie

Jeśli w domu posiadamy mąkę bezglutenową, to przekąski takie, jak paluszki czy babeczki przygotować możemy samodzielnie. Jednak przyrządzić możemy o wiele więcej, zupełnie nie martwiąc się o zakup specjalistycznych produktów dla “bezglutenowców”. W dodatku organizując imprezę, całe menu może zostać przygotowane tak, że nikt nie będzie musiał martwić się o to, które dania są bezglutenowe, a które nie. Wystarczy, że do dań głównych wykorzystamy kaszę gryczaną bądź też ryż, zamiast makaronów. Jako przekąskę bezglutenową warto przygotować sushi, a na deser podać ciasto z kaszy jaglanej. Wszystkie te potrawy będą smaczne i zdrowe i żaden z gości z pewnością nie wyjdzie od nas nienajedzony.

A co, jeśli w ostatniej chwili zorientowaliśmy się właśnie, że na organizowane przez nas przyjęcie przyjść ma ktoś będący na diecie bezglutenowej? Wystarczy, że podamy na stole naturalne orzechy, migdały czy inne bakalie i suszone owoce. Tego typu przekąski bezglutenowe będą zdrową opcją dla wszystkich, nie tylko osób zmagających się z celiakią i nadwrażliwością układu pokarmowego na produkty zbożowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here