Zrobienie domowych przetworów to najlepszy sposób na zamknięcie ciepłych dni w słoikach. Kto oprze się dżemom, marynatom, kiszonkom i sokom? Sezonowe warzywa i owoce dostępne są jedynie przez kilka miesięcy w roku. Ich wartości odżywcze zaś potrzebne są przez cały rok. Jak się ratować, gdy zrobienie przetworów przerasta nasze możliwości? Warto znaleźć sklep, który trudni się sprzedażą takich produktów, wykonanych według rodzinnej receptury.
Dlaczego warto wybrać naturalnie robione przetwory?
Przede wszystkim przetwory z zaufanego sklepu, takie jak https://manufaktura-wielkopolska.pl/pol_m_SKLEP_Na-przegryzke_Przetwory-owocowe-i-warzywne-211.html nie zawierają dodatkowych konserwantów, barwników, szkodliwych substancji, tak często spotykanych wzmacniaczy smaku, czy aromatów. Dopuszczalne są te naturalne, ale w przetworach powinna znaleźć się ich niewielka ilość. Prawidłowo wykonane muszą cechować się niską zawartością cukru i soli. Naturalne przetwory powinny mieć jak najmniej tych substancji. To bardzo ważne, aby na jesień uzupełnić swą kuchnię o dodatkowe witaminy i minerały.
Kiszonki dbają o zdrowie flory jelitowej, a soki wzmacniają odporność i pomagają skutecznie radzić sobie z infekcjami. Co więcej, w okresie jesienno-zimowym warzywa i owoce są dużo droższe. Jest to oszczędność pieniędzy oraz czasu. Zaufany sklep i naturalne przetwory to podstawa. Tylko wtedy mamy pewność, że jesienią i zimą nasz organizm będzie odżywiony, a my zjemy produkty najwyższej jakości. Należy pamiętać, że przetwory to także ochrona warzyw i owoców przed zmarnowaniem. Z przejrzałych jabłek, czy wiśni robione są dżemy. Przerośnięte ogórki lub papryki wykorzystuje się zaś w produkcji całorocznych surówek.
Czy przetwory są zdrowe?
Przetwory pochodzące z zaufanego sklepu, których produkcja oparta jest na rodzinnej recepturze, jak najbardziej są zdrowe. Prym wśród składników odżywczych wiodą kiszonki. Nie są to tylko ogórki i kapusta kiszona, ale też dynia, buraki, a nawet grzyby. Są one źródłem kwasu mlekowego, który ma działanie wzmacniające i oczyszczające organizm. Są one polecane wszystkim tym, którzy borykają się z problemami trawiennymi, bowiem regulują one florę bakteryjną w jelitach. A co z przetworami ulegającymi pasteryzacji? W tym przypadku strata witamin nie jest całkowita. Takie witaminy jak A, D, E, K mają wysoką trwałość i nie rozkładają się podczas działania na nie wysokich temperatur. Głównie witamina C ulega rozkładowi. Podczas pasteryzacji jej zawartość zmniejsza się o ok. 50%. Przetwory oferowane przez zaufany sklep to bogactwo witamin i składników odżywczych.