Jaki kolagen do picia najlepszy

Kolagen jest ważny i nie można o nim zapominać. Młode i zdrowe osoby produkują go w wystarczającej ilości, ale z wiekiem się to zmienia, syntetyzowanie tego białka staje się coraz mniej efektywne. Trzeba wobec tego zwiększyć jego podaż w diecie. Zawierają go podroby, domowy rosół z długo gotowanych kości, chrząstki zwierzęce. Dla większości osób nie brzmi to zbyt apetycznie, dlatego można zdecydować się na kolagen do picia, czyli szybki i wygodny sposób na uzupełnienie niedoborów, poprawienie wyglądu i stanu zdrowia. Pojawia się jednak pytanie, czym kierować się przy wyborze takiego produktu.

W poszukiwaniu idealnego kolagenu do picia

Nadrzędnym zadaniem kolagenu jest pełnienie funkcji budulcowej, jest on jednym z najważniejszych białek w całym organizmie. W przypadku pojawienia się jego niedoborów cierpią na tym niemalże wszystkie narządy. Można też szybko zauważyć zmiany w wyglądzie, bo białko kolagenowe odpowiada za jędrność skóry, jej napięcie, elastyczność. Stoi na straży sprawnego aparatu ruchu, czyli niezawodnych ścięgien i stawów. Wpływa również na funkcjonowanie układu trawiennego i krążenia. O korzyściach płynących ze stosowania kolagenu w płynie można byłoby pisać wiele. W sprzedaży dostępnych jest wiele produktów do wyboru, różnią się one przede wszystkim składem i jakością, oczywiście również ceną. Pierwsza kwestia będzie to, jaki rodzaj kolagenu wybrać, może być on rybi, wieprzowy, drobiowy i nawet bydlęcy. Jeśli ktoś szuka najlepszej formy, to powinien zainteresować się hydrolizatem kolagenu, który świetnie się wchłania, czyli można liczyć na wysoki procent przyswajalności. Hydrolizaty zachowują najwięcej wartości odżywczych, dlatego warto nieco dopłacić, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę białka kolagenowego.

Czego szukać w składzie kolagenu do picia?

Suplementacja samego kolagenu nie jest tak efektywna, jak preparatu w towarzystwie witamin. Najważniejszy jest kwas askorbinowy, czyli potocznie zwana witamina C. Bez niej niemożliwe staje się syntetyzowanie białka kolagenowego. Warto wobec tego zwrócić uwagę na to, czy znajduje się ona w składzie produktu. Ponadto witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia układ odpornościowy. Nie tylko pobudza produkcję kolagenu, ale też usprawnia jego dostarczenie do wszystkich tkanek. Kolejną kwestią jest witamina E, która również bierze udział w przyswajaniu kolagenu i przeciwdziała jego utracie, walczy z wolnymi rodnikami. W kolagenie do picia mogą znajdować się też inne witaminy i minerały, w zależności od producenta Wielu dodaje kwas hialuronowy, co również ma zbawienny wpływ na wygląd i stan zdrowia. Kolagen i kwas hialuronowy to naturalnie występujące substancje w organizmie, ale niestety z wiekiem jest ich coraz mniej, więc konieczne staje się dostarczanie z zewnątrz. Przy wyborze kolagenu wpłynie trzeba dokładnie czytać skład, bo niektórzy producenci dodają do niego różne niepożądane substancje, sztuczne konserwanty, rafinowany cukier lub chemiczne słodziki. Na szczęście można też bezproblemowo dostać dobrej jakości produkty o idealnym składzie i skutecznym działaniu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here