Zdrowe gotowanie staje się coraz popularniejsze. Coraz chętniej sięgamy po zdrowe i mało kaloryczne potrawy. Wybierają je nie tylko osoby będące na diecie odchudzającej, ale i tak, które chcąc zdrowo żyć. Jednym ze sposobów na zdrowe gotowanie jest wyeliminowanie z tego procesu tłuszczów. I chociaż wielu osób wydaje się, że gotowanie bez tłuszczu nie jest możliwe, to współczesna kuchnia przekonuje, że nie ma rzeczy niemożliwych. Gotowanie bez tłuszczu lub z jego małą ilością można praktykować w każdej kuchni, nawet tej nieposiadającej zaawansowanych sprzętów. Zobacz, jak gotować bez tłuszczu.

Tłuszcze w diecie człowieka

Tłuszcze to jeden z ważniejszych składników odżywczych. Są one niezbędne do życia i stanowią ważny element wielu procesów zachodzących wewnątrz organizmu. Ich dostarczanie jest konieczne m.in. dlatego, że zapewniają odpowiednie wchłanianie się i rozpuszczenie witamin takich jak A, D, E i K. A bez z nich nasz organizm nie mogły prawidłowo funkcjonować. Zadaniem tłuszczy jest też utrzymywanie właściwej struktury błon komórkowych ochrona organów przed uszkodzeniem, dostarczanie energii oraz syntezę hormonów tkankowych, które wchodzą w skład płynów ustrojowych. Aby wszystkie te procesy mogły zachodzić prawidłowo, dziennie do organizmu trzeba dostarcza 86 g tłuszczów (norma dla osoby dorosłej). Problemem jest to, że współczesna dieta wielu osób dostarcza zbyt wielu tłuszczy i to niekoniecznie tych zdrowych.

Zbyt dużo tłuszczy

Zbyt duża liczba tłuszczy w organizmie prowadzi do negatywnych konsekwencji dla zdrowia. Nadmiar tłuszczów możne być przyczyną cukrzycy, chorób układu krążenia, problemów z nerkami, wątrobą, sercem oraz innymi narządami wewnętrznymi. Nadmiar tłuszczu to także obniżony poziom płytek krwi, problemy z płodnością oraz nadwagą. Stąd też zarówno dietetycy, jak i lekarze zalecają, aby ograniczyć spożywanych tłuszczów, obniżyć. Można to zrobić, decydując się na gotowanie bez tłuszczu.

Gotowanie bez tłuszczu – czyli o co chodzi?

Gotowanie be tłuszczu wraz z nastaniem na zdrowy tryb życia stało się niezwykle popularne. Trzeba jednak pamiętać, że nie wyklucza ono z diety wszystkich tłuszczy. W produktach spożywczych możemy spotkać kilka rodzajów tłuszczów: nasycone, pochodzenia roślinnego i z ryb,  nienasycone tłuszcze zwierzęce oraz przetworzone tłuszcze trans. Zdrowe gotowanie mówi, aby wykorzystywać tylko tłuszcze nienasycone, czyli te zawarte w warzywach, nasionach oraz rybach.

Czy warto gotować bez tłuszczu?

Gotowanie bez tłuszczu ma zapewnić przede wszystkim zdrowie. Ograniczenie tego składnika sprawa, że nie będzie się miało problemów z wagą oraz zminimalizuje się ryzyko wystąpienia licznych chorób. Zdrowe gotowanie to również zmniejszenie kaloryczności potraw i usunięcie z nich nadmiaru szkodliwych substancji, które wytwarzają się podczas smażenia w wysokiej temperaturze. Powoduje ona min wytworzenie się związków rakotwórczych, które potem zjadamy wraz z przygotowanymi potrawami.

Zamienniki tłuszczu

Całkowita rezygnacja z tłuszczy jest niezdrowa, dlatego też decydując się na gotowanie bez tłuszczu, warto poznać jego zamienniki. Wybierając zdrowy tryb życia, do potraw warto dodawać zdrowe oleje. Do takich zalicza się olej: kokosowy, z awokado, z pestek winogron, słonecznikowy oraz oliwę z oliwek.

Gotowanie na parze, czyli gotowanie bez tłuszczu

Jednym z najlepszych sposobów na gotowanie bez tłuszcz jest przygotowywanie potraw na parze. Takie gotowanie jest łatwe, zdrowe i szybkie. Z pomocą parowaru można przygotować każdy produkt spożywczy od mięsa przez ryby aż po warzywa. W sklepach można zakupi specjalne maszynki pozwalająca na gotowanie na parze. Są one kilkupoziomowe i pozwalają za jednym razem przygotować cały obiad. Popularność tej formy gotowania bez tłuszczu sprawia, że producenci sprzętu kuchennego przygotowują coraz to nowsze akcesoria do przygotowywania potraw na parze. Trzeba pamiętać jednak, że nawet bez ich gotowanie bez tłuszczu jest możliwe. Aby przygotować potrawę, wystarczy wlać do garnka trochę wody, postawić na niej sitko, a na sitku ułożyć wybrane produkty i przykryć. Gotuje się do czasu, aż produkty będą miękkie. Takie sposób gotowania bez tłuszczu pozwala na przygotowanie potraw smacznych, zdrowych i niskokalorycznych.

Gotowanie bez tłuszczu, czyli grillowanie

Gotować bez tłuszczu można również grillując. W ten sposób można przygotować mięsa, ryby  warzywa. Grillować można, wykorzystując specjalną patelnię lub piekarnik z funkcją grillowania. Dzięki temu nie trzeba używać żadnego tłuszczu, a jednocześnie nie traci się naturalnego smaku potrawy.

Jak gotować bez tłuszczu?

Wbrew pozorom gotowanie bez tłuszcz nie jest trudne. Można to robić na wiele sposobów. Zamiast smażyć warzywa czy mięsa można je dusić w wodzenie, piecz w folii w piekarniku czy smażona w papierze a zwykłej patelni. Jak więc widać gotować bez tłuszczu można w każdej kuchni. Aby zdrowo jeść nie trzeba specjalistycznego sprzętu. Gotowanie bez tłuszczu jest szybkie, proste i tanie. Aby skorzystać z jego zalet, trzeba tylko porzucić dotychczasowe nawyki żywieniowe i odkryć smak nowych potraw opartych na zdrowych i pożywnych tłuszczach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here