Nasiona konopi siewnej od pewnego czasu cieszą się stale rosnącą popularnością. Z czego ona wynika? Przede wszystkim z bardzo korzystnych właściwości, jakie przynosi spożywanie nasion konopi. Nasiona konopi nazywane są inaczej siemieniem konopnym. Dzisiaj opiszemy nieco dokładniej ich charakterystykę oraz właściwości. Przede wszystkim odpowiemy na pytania:
- W jakiej formie spożywać nasiona konopi?
- Jaki skład i właściwości mają nasiona konopi?
Odpowiedzi na te pytania z pewnością przekonają Cię do celowości włączenia tych nasion do swojej diety.
W jakiej formie spożywać nasiona konopi?
Nasiona konopi są dostępne w formie łuskanych lub niełuskanych ziaren oraz mielonych nasion. Nasiona niełuskane wykazują o wiele większą zawartość błonnika pokarmowego. Nasiona łuskane mają więcej białka i tłuszczów. Nasiona konopi są wartościowym uzupełnieniem potraw. Można je także dodawać do pieczywa własnej produkcji, sałatek, koktajli owocowych i płatków śniadaniowych.
Z nasion konopi siewnej produkuje się olej konopny. Charakteryzuje się on ciemnym zabawieniem oraz specyficznym, orzechowym zapachem. Olej konopny jest jednym z najbardziej wartościowych olejów roślinnych. Co ciekawe olej konopny jest powszechnie stosowany nie tylko w kuchni, ale także w kosmetologii jako składnik kremów, olejków do masażu, płynów do kąpieli i balsamów.
Jaki skład i właściwości mają nasiona konopi?
Cechą charakterystyczną nasion konopi jest idealny stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3, wynoszący 3:1. Odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Ponadto kwasy tłuszczowe niwelują ryzyko zawału serca, powstawania zakrzepów oraz arytmii. Dodatkowo obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Oprócz tego w składzie nasion konopi siewnej możesz znaleźć witaminę E, żelazo, wapń, cynk, fosfor oraz magnez. Witamina E jest uważana za silny przeciwutleniacz. Ma pozytywny wpływ na elastyczność naczyń krwionośnych oraz krążenie krwi. Poza tym zmniejsza ryzyko miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Cynk zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Nasiona konopi są źródłem wysokiej jakości białka. Jest ono porównywalne do białek zwierzęcych. W odróżnieniu od nich nasiona konopi nie dostarczają do organizmu cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. W nasionach konopi stwierdzono także wysoki poziom błonnika pokarmowego. Ma on niebagatelny wpływ na prawidłową pracę układu pokarmowego. Ponadto sprzyja redukcji masy ciała i obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.
Olej konopny wytwarzany z nasion ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, hormonalny i odpornościowy. Ponadto wykazuje działanie moczopędne i przeciwbólowe, a także chroni przed nowotworami.
Jak widzisz, nasiona konopi mają szereg właściwości prozdrowotnych. Z pewnością są jednym z tych składników, których nie może zabraknąć w Twoim menu. Tym bardziej że wykazują szerokie zastosowanie jako dodatek do wielu potraw. Gdzie kupić nasiona konopi? Wystarczy, że odwiedzisz stronę sklepu Olejarnia Gaja. Znajdziesz tam duży wybór nasion i olejów tłoczonych na zimno, które są bogatym źródłem cennych składników.