niedziela, Kwiecień 21, 2019

Trudne łatwego początki – czyli jak zacząć nosić soczewki kontaktowe?

0
Trudne łatwego początki – czyli jak zacząć nosić soczewki kontaktowe?

Wiele osób rezygnuje z noszenia soczewek kontaktowych w obawie przed dyskomfortem, jaki mogą odczuwać nasze oczy po ich założeniu. Tymczasem szkła kontaktowe w odróżnieniu od okularów zapewniają swobodę ruchów, nie zmieniają swojego położenia oraz nie zaparowują. Szkoda więc byłoby nie skorzystać z ich zalet. I chociaż początki bywają trudne, szybko opanujemy technikę zakładania i zdejmowania soczewek. Od czego więc powinniśmy zacząć naszą przygodę z soczewkami?

Jak zlikwidować worki i cienie pod oczami?

0
Jak zlikwidować worki i cienie pod oczami
Przyczyny worków i cieni pod oczami są różne ale efekt zawsze ten sam: zmęczona i postarzona twarz. Ten wizualny problem dotyczy wielu osób i o ile kobiety mogą w miarę szybko zakamuflować worki i cienie pod oczami kryjącym makijażem to mężczyźni nie mają tak łatwo. Dlaczego podkrążone oczy są tak problematyczne? Po pierwsze przez nie nasza twarz wygląda starzej. Po drugie wiele osób stwierdza, że osoba z cieniami wokół oczu jest niewyspana i przemęczona, a wcale tak nie musi być. Zatem jak usunąć worki i cienie pod oczami albo chociaż zmniejszyć ich widoczność?

Skąd się biorą worki i cienie pod oczami?

Podkrążone oczy mogą mieć swoją przyczynę w genach, w końcu są osoby z tendencją do pojawiania się tego defektu oraz osoby, u których podkówki to rzadkość. Jednak bez względu czy odziedziczyliśmy worki i cienie pod oczami po rodzicach lub dziadkach to przyczyną ich powstawania najczęściej jest zmęczenie, brak snu, stres, niezdrowa dieta, nadużywanie używek takich jak alkohol i papierosy. Poza tym alergia i niektóre choroby, w tym zatrucia np. metalami ciężkimi wywołują pojawienie się ciemnych obwódek wokół oczu. Warto więc obserwować cały swój organizm i zbadać co jest przyczyną worków i cieni pod oczami. Dzięki temu usiłowanie ich usunięcia prawdopodobnie będzie bardziej efektywne.

Po pierwsze dla osób przemęczonych i niewyspanych bardzo ważna jest higiena snu, czyli zadbanie o minimum 8 godzin nieprzerwanego snu co gwarantuje odpoczynek oraz pełną regenerację organizmu. Pamiętajmy o odpowiedniej temperaturze w sypialni oraz zmyciu makijażu przed snem.

Po drugie alergicy powinni, o ile to możliwe, stronić od alergenu i w razie nasilenia objawów alergii skontaktować się z alergologiem, aby dostać receptę na leki na alergię oraz aby sprawdzić co jest przyczyną alergii. Może to być np. nietolerancja glutenu.

Widoczność cieni i powstawanie worków pod oczami może nasilać się też z wiekiem i postępujący starzeniem się skóry, a czynnikami które dodatkowo negatywnie wpływają na kondycję skóry pod oczami są: nadużywanie kofeiny, alkoholu, palenie papierosów oraz mało urozmaicona dieta uboga w warzywa i owoce. Trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że my sami mamy ogromny wpływ na wygląd naszej skóry i cery, a modyfikacja trybu życia na bardziej aktywny i regularny powinna pomóc.

Domowe sposoby na cienie i worki pod oczami

W czasach, gdy nie było tak dobrze zaopatrzonych drogerii i aptek nasze babcie i prababcie stosowały domowe metody na opuchnięcia i sińce pod oczami, najczęściej z wykorzystaniem produktów dostępnych w kuchni. Dzięki temu nawet wykończone domowymi obowiązkami lub po nieprzespanej nocy wyglądały promiennie i zdrowo. Do tej pory powszechnie stosowany jest okład ze schłodzonych plasterków ogórka, który zmniejsza obrzęk i zaczerwienienie oczu. Z kolei maseczka z ziemniaków ma właściwości ściągające, czyli usuwa worki pod oczami. Można też wykorzystać torebki po zielonej lub czarnej herbacie ekspresowej, które przykładamy do powiek po ostudzeniu. Obecne w herbacie flawonoidy i garbniki poprawią krążenie w skórze zmniejszając widoczność podkówek. Natomiast napar z rumianku działa rozjaśniająco i przeciwzapalnie. Wystarczy torebki po herbacie ziołowej zostawić na powiekach na 10 minut. Jeżeli masz na parapecie krzak aloesu w doniczce to wykorzystaj odrobinę żelu z wnętrza liścia aby zrobić tonizujący i nawilżający żel pod oczy. Napinająco na skórę pod oczami zadziała też zimny okład wykonany np. przy pomocy dwóch łyżek schłodzonych w lodówce i przyłożonych do powiek.

Drogeryjne i apteczne preparaty na poprawę wyglądu skóry wokół oczu

Kosmetyki do pielęgnacji skóry wokół oczu znajdziemy w każdej drogerii i aptece, w tym krem na worki i cienie pod oczami. Ze względu na to, że skóra pod oczami jest wrażliwa, cienka i delikatna najbezpieczniej jest wybierać atestowane produkty znanych i sprawdzonych marek, które zostały przetestowane klinicznie, są hipoalergiczne i wolne od silnych konserwantów. Do wyboru mamy m.in. krem pod oczy z witaminą K, C i retinolem oraz żel pod oczy z wyciągiem ze świetlika, arniki, miłorzębu japońskiego i bławatka. Aby poprawić skuteczność kosmetyków na worki i cienie pod oczami można podczas aplikacji wykonać delikatny masaż skóry wokół oczu co pobudzi mikrokrążenie i odblokuje naczynia limfatyczne. Dzięki temu usuniemy zastój limfy odpowiedzialny za powstawanie worków i cieni pod oczami. Dużym powodzeniem cieszą się również żelowe opaski na oczy, które przechowujemy w lodówce i w dowolnej chwili robimy nimi relaksujące okłady.

Podsumowując regularnie nakładany żel/krem/serum na cienie i worki pod oczami, wyeliminowanie papierosów, alkoholu i wysoko przetworzonych produktów z diety oraz regularny sen i odpoczynek to najprostsza droga aby podkrążone oczy nie szpeciły naszej urody.

Co robić jak nasze stopy nadmiernie się pocą?

0
Co robić jak nasze stopy nadmiernie się pocą?

Wydzielanie potu to naturalna, zdrowa reakcja organizmu broniącego się przed przegrzaniem. Proces pocenia ma na celu ochłodzenie organizmu. Dlatego człowiek wydziela pot, kiedy jest mu po prostu za gorąco. Niejednokrotnie zdarza się jednak, że gruczoły potowe wydzielają pot ponad normę – wtedy można mówić o nadmiernej potliwości. Nadmierne pocenie stóp dotyczy wielu osób i jest bardzo krępującą dolegliwością. Dolegliwości tej nie wolno ignorować, ponieważ jest nie tylko przyczyną kompleksów, ale także może powodować problemy ze zdrowiem, np. sprzyja występowaniu grzybicy stóp, odparzeń.
Przyczyny nadpotliwości są często różne. Do najczęściej wywołujących należą:
– okres dojrzewania lub przekwitania
– cukrzyca
– zaburzenia hormonalne
– noszenie obuwia oraz skarpetek z tworzywa sztucznego
– grzybica stóp
– nieodpowiednia dieta
– niewłaściwa dieta
– uwarunkowania genetyczne
– stresujący styl życia
– używki

Nadpotliwość możemy podzielić na dwa rodzaje:
nadpotliwość wtórna – najczęściej ma ona postać uogólnioną. Może być wywołana przez wiele czynników wewnątrzpochodnych, często jest objawem wegetatywnym innych schorzeń.
nadpotliwość pierwotna – jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, polegającą na nadmiernej stymulacji przez układ współczulny gruczołów potowych.

Pacjent zmagający się z potliwością skóry stóp musi bezwzględnie przestrzegać zaleceń i systematycznie się do nich stosować:
– kąpiel stóp w solach lub ziołach – fitoterapia,
– codzienne stosowanie specjalnych preparatów hamujących potliwość oraz zabezpieczających przed bakteriami i grzybami
– noszenie skarpet z naturalnych materiałów
– noszenie obuwia przewiewnego z możliwością ich zmiany
– codzienne mycie stóp i dokładne osuszanie przestrzeni międzypalcowych.

Istnieje kilka skutecznych metod leczenia nadmiernej potliwości. Są to:
– jonoforeza – to zabieg, który w leczeniu nadpotliwości polega na stopniowym porażaniu kanałów jonowych znajdujących się w gruczołach potowych z wykorzystaniem prądu elektrycznego. Zastosowanie jonoforezy powoduje zmniejszenie aktywności gruczołów potowych.
– zastosowanie botoxu – toksyna botulinowa blokuje nerwy zaopatrujące gruczoły potowe powodując ich czasowe wyłączenie i znaczne ograniczenie potliwości.
– sympatektomia – polega na chirurgicznym przecięciu nerwów obficie pocących się miejsc. Najbardziej inwazyjna metoda.

podologwwarszawie.pl

Serek Wiejski- Tani, Ale Czy Zdrowy I Wartościowy?

0

Nabiał to ważny element zdrowej i pełnowartościowej diety. Spożywać można go pod wieloma postaciami. Najczęściej nabiał jemy w postaci mleka i przetworów mlecznych. W ostatnich latach popularnym sposobem na uzupełnianie wapnia w diecie jest jedzenie serka wiejskiego. Produkt ten jest dostępny w Polsce od początku lat 90. XX wieku. Dziś dostępny jest w kilku wersjach: klasycznej, light, z różnymi dodatkami. Na dużą popularność serka wiejskiego wpłynęła dieta Dukana, czyli odchudzający plan żywieniowy. Jednak po fali popularności, jaką przeszedł, dziś serek wiejski znajduje się pod lupą dietetyków. Czy serek wiejski jest zdrowy i wartościowy?

Serek wiejski to popularny produkt, który polecany jest osobom odchudzającym. Szczególnie chętnie sięgają po niego osoby przebywające na diecie Dukana. W ramach tej terapii odchudzającej zalecane jest jedzenie jednego opakowania serka dziennie. Okazuje się jednak, że spożywanie serka wiejskiego wcale nie musi być zdrowe dla naszego organizmu.

Czym jest serek wiejski?

Serek wiejski to posiłki odpowiednik amerykańskiego cottage cheese, czyli sera twarogowego, niedojrzewającego. Produkowany jest z mleka krowiego. Poznać można go po ziarnistej konsystencji i naturalnym smaku.

Czy serek wiejski jest zdrowy?

Na pytanie, czy serek wiejski jest zdrowy, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, po jaki produkt sięgamy. Im jest on mniej przetworzony, tym lepiej. Trzeba jednak pamiętać, że dziś ciężko uniknąć żywności, w której brakuje konserwantów czy innych ulepszaczy.  Jeśli jednak ich lista jest krótka, to nie mówimy one bardzo nam szkodzić. Większość dostępnych na rynku serków wiejskich nie jest wysoko przetworzona. Ich podstawowym składem jest towarów ziarnisty, śmietanka oraz sól. Oznacza to, że serki wiejskie można zaliczyć do produktów niskoprzetworzonych, niewpływających negatywnie na zdrowie.

Wartości odżywcze serka wiejskiego

Jednym z częstych zarzutów wysuwanych w stronę serka wiejskiego jest to, że nie zawiera on wartościowych składników odżywczych. Okazuje się, że nie jest tak do końca. W serku wiejskim znajdziemy spore ilości białka. Zgodnie z większością składów tego produktu w 100 g znajduje się go od 10-11g. Zjadając całe opakowanie, zazwyczaj więc dostarczamy do organizmu 20g białka. Nie jest to oczywiście bardzo dużo, ale przeczy teorii, że serek wiejski jest bezwartościowy.

Inne składniki odżywcze zawarte w serku wiejskim to witaminy z grupy B, przede wszystkim B1, B2 i B12. Ważnym składnikiem serka jest także wapń.

Jeśli mówimy o składnikach serka wiejskiego, nie można pominąć i tych niekorzystnych dla naszego zdrowia. Mowa to przede wszystkim o soli. W serku jest jej dość sporo. Jeden kubeczek to jeden gram soli, a to dużo, ponieważ zgodnie z zaleceniami nie powinno się jeść więcej niż 5 g dziennie.

Serek wiejski w wersji light

W sklepach możemy znaleźć serki wiejskie różnych marek. Dostępne są ich klasyczne wersje oraz serki wiejskie light lub odtłuszczone. Serek wiejski w wersji odtłuszczonej/light zawiera ok. 40% mniej tłuszczu niż klasyczny produkt. Może się więc wydawać, że jest to produkt wysoce odchudzający. Jednak warto wiedzieć, że zdrowe tłuszcze w serku wiejskim nie są niczym złym. Ułatwiają one wchłanianie się witamin obecnych w produkcie (witaminy A, D, E i K), które są rozpuszczalne w tłuszczach.

Serek wiejski – jeść czy nie jeść? Opinie dietetyków

Większość dietetyków uważa serek wiejski za produkt zdrowy. Trzeba jednak pamiętać, że należy jeść go w ograniczonych ilościach. Nie powinien on być jedynym źródłem białka i wapnia. Nie można go też spożywać po terminie przydatności. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to ta zróżnicowana i urozmaicona, która obejmuje produkty ze wszystkich szczebli piramidy żywienia. Nie opieraj więc swoje diety tylko na serku wiejskim.

Jak jeść serek wiejski? Pomysły na cottage cheese

Zaleca się, aby po serek wiejski sięgać nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Można zjeść wtedy cały jego kubeczek. Dobrze jest też pamiętać, że serek wiejski zawsze można zastąpić bardziej naturalnym białym twarogiem.

Pamiętaj też, żeby unikać serków wiejskich z dodatkami np. w postaci musów owocowych i innych ulepszaczy smaku. O wiele zdrowiej jest wybierać naturalny serek wiejski, do którego samodzielnie dodaje się łyżeczkę niskosłodzonego dżemu czy miodu.

Serek wiejski jest produktem, który możesz jeść na śniadanie, drugie śniadanie czy kolacje. Do wiejskiego serka pasują warzywa np. ogórek, pomidor czy szczypiorek. Możesz go także łączyć z owocami świeżymi i suszonymi, orzechami. W Internecie znajdziesz też przepisy na pasty rybne czy jajecznicę z dodatkiem serka wiejskiego i warzyw. Co ciekawe, serek wiejski może stanowić element dań obiadowych. Idealnie sprawdza się jako wytrawny farsz do warzyw, również tych grillowanych. Odcedzony można nakładać na grillowane plastry cukinii czy bakłażana i dla smaku doprawić ziołami prowansalskimi. Serek wiejski pasuje także do papryki czy pieczonych ziemniaków. Jak więc widać serek wiejski sprawdzi się i w wersji na słodko, i na słono.

Czy Arbuz Tuczy?

0

Owoce to jedna z postaw wielu diet odchudzających. Mają one zaspokoić głód, dostarczać witamin i minerałów, a także organiczną ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia. Okazuje się jednak, że niektóre owoce nie sprowadzają się na dietach odchudzających. Wynika to z tego, że zawierają one duże ilości cukrów prostych, a więc kalorii. Częste sięganie po kaloryczne owoce tylko przyczynia się do przybierania na wadze. Czy tak jest z arbuzem? Zobacz, czy arbuz tuczy i czy bezpiecznie można go jeść na diecie odchudzającej.

Owoce, choć zdrowe nie zawsze pozytywnie wpływają na naszą sylwetkę. Wiele z nich nie tylko nie odchudza, ale wręcz tuczy. Takie owoce nie są zalecane w dietach odchudzających. Ich jedzenie należy więc ograniczyć do minimum, a nawet całkowicie zrezygnować z ich jedzenia.

Czy arbuz tuczy?

Arbuz jest owocem składającym się w ponad 90% z wody. Dzięki temu ilość kalorii w nim zawarta, jest niewielka. Trzeba jednak pamiętać, że arbuz, choć niskokaloryczny jest też źródłem fruktozy. Fruktoza to cukier prosty, który bardzo szybko się wchłania do organizmu. Oznacza to, że chociaż arbuz nie jest tuczy, to zaraz po jego zjedzeniu możemy odczuwać głód i chęć sięgnięcia po kolejne słodkie danie.

Kaloryczność arbuza

Pozornie wydaje się, że arbuz nie zawiera wielu kalorii. W 100 gramach jest ich ok. 30. Trzeba jednak pamiętać, że 100 gram arbuza to bardzo niewiele, zazwyczaj spożywamy go o wiele więcej. I tutaj zaczynają się problemy. Duży plaster owocu waży ok. 350 g, a więc zjadamy ponad 120 kalorii. Jeśli zje się 2-3 takie plastry (co nie stanowi większego problemu) to spożywamy bardzo dużo kalorii, a słodka przegryzka zyskuje kaloryczność przeciętnego obiadu!

Arbuz to nie tylko kalorie i woda

Z jedzenia arbuza na diecie odchudzającej nie trzeba jednak całkiem rezygnować. Wystarczy tylko ograniczyć spożywanie tego owocu. Po arbuza warto sięgać, chociażby dlatego, że zawiera wiele cennych składników odżywczych. Chociaż ilość witamin w nim nie zachwyca (0,03 mg% B1, 0,04 mg% B2 i 6 mg% C), to może on być traktowany jako cenne źródło pierwiastków. W arbuzie znajdziemy m.in. 70 mg% potasu, 11 mg% wapnia, 8 mg% chloru, 8 mg% sodu, 7 mg% siarki, 3 mg% magnezu i fosforu, 02 mg% żelaza i ok. 0,07 mg% miedzi. Jednymi z najważniejszych składników arbuza jest likopen i beta karoten. Są to bardzo silne antyoksydanty, które neutralizują niszczące organizm wolne rodniki.

Właściwości arbuza

Arbuz wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych. Wskazuje się, że owoc:

  • Działa moczopędnie
  • Poprawia przemianę materii
  • Przeciwdziała powstawaniu nowotworów
  • Chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej
  • Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia.

Dieta arbuzowa – ile można na niej schudnąć?

Szukając odpowiedzi na pytanie, czy arbuz tuczy, nie można nie wspomnieć o diecie arbuzowej. Jest to krótkoterminowa dieta, jednoskładnikowa i oczyszczająca. Jej zadaniem jest detoksykacja organizmu oraz spadek wagi. Trzeba jednak pamiętać, że spadek wagi na diecie arbuzowej nie jest długotrwały – szybko pojawia się efekt jo-jo.

Zasady krótkoterminowej diety arbuzowej zakładają jedzenie tylko tego owocu – w kawałkach lub w postaci soku. Arbuza należy popijać wodą – dziennie powinno się wypijać minimum 1,5 litra płynów. Oczyszczająca dieta arbuzowa trwa 1-3 dni. W jej trakcie konieczne jest spożywanie regularnych arbuzowych posiłków. Zaleca się, aby na diecie jeść 1 kg arbuza dziennie na 10 g masy ciała.

W wersji mniej restrykcyjnej jadłospis można wzbogacić o inne sezonowe owoce, jogurt naturalny, niewielkie ilości pełnoziarnistego pieczywa, warzywa i chude mięsa gotowane na parze. Trzeba jednak pamiętać, że im mniej składników diety, tym lepsze są jej efekty. Krótkoterminowa dieta arbuzowa pozwoli nie tylko oczyścić organizm, ale i schudnąć o 1 kg dziennie.  Redukcja masy ciała wynika głównie z ograniczenia płynów w organizmie, a nie wyeliminowania tkanki tłuszczowej. Jeśli po diecie arbuzowej powrócić się do dawnych nawyków, utracone kilogramy szybko schudną.

Arbuz w diecie – co daje?

Alternatywną dla restrykcyjnej diety arbuzowej jest włączenie owocu do codziennego jadłospisu. Jego spożywanie w niewielkich ilościach wpływa pozytywnie na organizm. Regularne jedzenie arbuza w małych ilościach pomaga w zredukowaniu tkanki tłuszczowej, spodki wagi, oczyszczeniu cery, utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji.

Arbuza do diety warto włączyć przede wszystkim w okresie letnim, kiedy to najłatwiej kupić świeże owoce. Będą one nie tylko wykazywać wyżej opisane działanie, ale także i orzeźwiać w gorące dni. Latem możemy jeść tradycyjne arbuzy czerwone lub żółte, które w Polsce stanowią nowość.

Odchudzanie arbuzem, czy zawsze bezpieczne?

Należy pamiętać, że odchudzanie z pomocą arbuza (dieta arbuzowa) nie jest pełnowartościowa. Jej długotrwałe stosowanie może powodować niedobory witamin, minerałów i pierwiastków. Ze stosowania tej metody odchudzania powinny zrezygnować kobiety w ciąży i w trakcie laktacji. Dieta arbuzowa nie jest również zalecana dzieciom, młodzieży, osobom pracujące fizycznie, diabetykom.

Dieta Oxy – Zasady, Etapy I Efekty

0

Metod i diet odchudzających jest co niemiara. Osoby chcące zgubić kilka dodatkowych kilogramów mogą wybierać pomiędzy różnorodnymi jadłospisami. Jednym z popularniejszych jest dieta oxy. Jest ona podobna do powszechnie znanej diety Dukana, ale dodatkowo oczyszcza organizm z toksyn. Dieta oxy jest jadłospisem proteinowy. Wskazuje się, że nie wpływa ona negatywnie na organizm. Poznaj zasady diety oxy i zobacz, jakie są jej efekty.

Dieta oxy składa się z 3 etapów. Ma to pomóc w skutecznym pozbywaniu się nadprogramowych kilogramów. Wskazuje się, że w 3 tygodnie można schludność nawet 15 kilogramów. Aby tak się jednak stało, należy ściśle stosować się do zasad diety oxy. Dietę można zakupić na oficjalnej stronie tego planu żywieniowego. Za opłatą otrzymuje się specjalny, już gotowy jadłospis, który “bazuje na klasycznej diecie białkowej, ale została ulepszona przez naszych ekspertów. Dzięki temu nie niszczy nerek i wątroby a jej stosowanie poprawia ogólną kondycję organizmu i samopoczucie”.

Na czym polega dieta oxy?

Dieta oxy składa się z 3 faz. Każdy etap diety oxy trwa 7 dni. Przez cały okres trwania kuracji należy stosować menu bogate w antyoksydanty OXY Shake. Składają się one z owoców żurawiny, kefiru oraz otrębów pszennych. OXY Shake należy pić regularnie, tylko wtedy będzie on usuwał toksyny z organizmu, oczyszcza drogi moczowe i neutralizować skutki uboczne diety proteinowej, czyli zmęczenie, uczucie ciężkości, spadek formy, kłopoty z wypróżnianiem, problemy z nerkami i wątrobą.

Składniki OXY Shake mają również za zadanie stymulować przemianę materii, a więc wspomagać odchudzanie. Aby przyspieszyć tempo metabolizmu, można dodatkowo sięgać po surowe owoce żurawiny, które zawierają tylko 46 kalorii w 100 g.

Etapy diety oxy: pierwszy

Pierwszy etap diety oxy to fat burning. Jego celem jest jak najszybsze spalanie tkanki tłuszczowej, w związku z tym jadłospis opiera się głównie na białku zwierzęcym. To przyjmowane we właściwych ilościach przyspiesza spalanie tłuszczu, a przy tym nie wywołuje skutków ubocznych, które są znamienne dla przedawkowania białka.

Etapu diety oxy: drugi

Drugi etap diety oxy to utrwalenie uzyskanych w pierwszym etapie efekty. Jadłospis oprócz białka zwierzęcego jest wzbogacony o to pochodzenia rolnego. Na tym etapie powinno się zadbać o to, aby stosunek białka roślinnego do zwierzęcego wynosił 50:50.

Etapy diety oxy: trzeci

Przedostatni etap diety oxy nazwany jest balance. Jest to faza stabilizacji całego procesu odchudzania. Jego celem jest zabezpieczenie efektowi jo-jo. W tym celu ważne jest jedzenie nie tylko białek, ale i tłuszczów oraz węglowodanów. Zaleca się, aby białka stanowiły 15-20% ogólnej wartości energetycznej posiłków. Oznacza to, że dziennie należy znajdować 65-70 g.

Dla kogo jest dieta oxy?

Dietę oxy powinny wybierać osoby, które chcą zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Twórcy diety zalecają, aby przed zastosowaniem jadłospisu proteinowego skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Specjalista powinien określić ryzyko związane ze stosowaniem diety oxy.

Warto pamiętać, że wśród przedstawicieli branży medycznej dieta oxy, a przynajmniej jej pierwszy etap nie budzi entuzjazmu. Wynika to z tego, że jadłospis składa się głównie z białka pochodzenia zwierzęcego. Za najzdrowszy etap diety oxy uważa się ten trzeci. Wtedy mamy do czynienia ze zdrowym, zbilansowanym jadłospisem, który dostarcza wszystkich składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dietetycy podkreślają, że dieta oxy niesie za sobą duże ryzyko wystąpienia efektu jo-jo. Przekonują również, że na początku dochodzi do spalania cukru zapasowego (glikogenu), a nie tkanki tłuszczowej. Do spalania tej ostanie dochodzi dopiero po 2 tygodniach od przebywania na diecie oxy.

Przeciwwskazania do diety oxy

Dieta oxy nie powinna być stosowana, jeśli występuje:

  • ciąża i laktacja
  • choroby nerek i wątroby
  • wrzody żołądka i dwunastnicy
  • obecność kamieni nerkowych
  • cukrzyca
  • nietolerancje i alergie pokarmowe na białko (np. alergia na białko mleka krowiego)
  • podwyższone wartości prób wątrobowych (AlAT, AspAT), poziom kreatyniny
  • stwierdzone niedobory pokarmowe
  • niedokrwistość
  • okres dojrzewania
  • obecność innych chorób dietozależnych.

Skuteczność diety oxy

Twórcy diety oxy nie dają żadnej gwarancji, że jadłospis przyczynia się do redukcji masy ciała. Podkreślają oni, że efekty stosowania diety oxy są indywidualne i wynikają z wielu czynników. Jej zwolennicy podają, że w ciągu 3 tygodni można schudnąć 15 kilogramów.

Przykładowy jadłospis diety oxy

Jadłospis diety oxy również się w zależności od tego, w jakiej fazie się aktualnie jest. W pierwszej fazie diety może on wyglądać następująco:

  • śniadanie – 2 jaja na twardo, herbata ziołowa; gruby plaster chudego twarogu ze szczypiorkiem i cebulą, kawa bezkofeinowa; jajecznica i kawa bezkofeinowa;
  • drugie śniadanie – oxy shake z żurawiny otrąb i kefiru; makrela w sosie pomidorowym, woda mineralna niegazowana; tuńczyk w sosie własnym, ziołowa herbata;
  • obiad – pierś z kurczaka duszona wraz ze szpinakiem i herbata ziołowa; pieczony łosoś w folii aluminiowej wraz z porcją szpinaku i herbata zielona; nogi z kurczaka z wraz z fasolką szparagową i ziołowy napar;
  • podwieczorek – plaster chudego białego sera i herbata zielona; oxy koktajl z kefiru, żurawiny i otrąb;
  • kolację – pieczony w folii aluminiowej dorsz wraz z małą porcją surówki z pora i marchewki i ziołowy napar; jajecznica z dwóch jajek wraz z połową ogórka i ziołowy napar; krewetki z czosnkiem i ziołowa herbata.

Druga faza zakłada bardziej urozmaicone menu np.

  • śniadanie: hummus z ciecierzycy oraz masła sezamowego wraz z kawą bezkofeinową; 2 jajka na twardo wraz z pomidorem i herbata ziołowa; twarożek z dodatkiem szczypiorku i kiełków fasoli mung oraz ziołowa herbata;
  • drugie śniadanie: oxy koktajl, plastry chudej wędliny;
  • obiad: kurczak gotowany na parze wraz z sałatką z sałaty i soczewicy, ziołowy napar; zupa z soczewicy (na warzywnym bulionie), zielona herbata; kawałki pieczonego kurczaka wraz z ciecierzycą i pomidorami, ziołowa herbata,
  • podwieczorek: kotlety sojowe i napar ziołowy; koktajl z greckiego jogurtu i sezamu; kefirowy koktajl z sezamem i miodem
  • kolację: tuńczyk we własnym sosie i herbata ziołowa; komosa ryżowa z fasolą adzuki i ziołowa herbata; zupa grochowa (warzywnym bulionie).

Najprościej ułożyć jadłospis trzej fazy diety oxy. Ten przykładowy to:

  • śniadanie: owsianka z żurawiną i borówkami i kawa zbożowa;
  • drugie śniadanie: koktajl z kefiru mango i melona;
  • obiad: pierś z kurczaka na parze i brokuły, zielona herbata;
  • podwieczorek: kanapki z pełnoziarnistym pieczywem, jajkiem pomidorem i szczypiorem;
  • kolację: zupa krem z awokado miętą i dodatkiem soku z cytryny.

Opuncja Figowa Na Odchudzanie

0

Opuncja figowa to owoc wywodzący się jeszcze z kultury Azteków. Jest to odżywcza roślina, która w Ameryce Środkowej jest niezwykle popularna. W Europie dopiero ja poznajmy. Europejczycy po opuncję figową zaczęli częściej sięgać, kiedy dowiedziono jej właściwości odchudzających. Warto jednak zaznaczyć, że roślina ta ma o wiele szersze działanie. Z racji tego, że zawiera wiele witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i aminokwasów pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Zobacz, czy opuncja figowa pomoże w odchudzaniu.

Opuncja figowa pochodzi z Meksyku. Jest to roślina z rodziny kaktusowatych. Dziś opuncję uprawia się w różnych regionach świata, głównie w krajach o ciepłym klimacie. Poznać można ją po żółtych, różowych lub czerwonych kwiatach oraz skórze pokrytej kolcami. Te mają chronić opuncję figową przed utratą wody oraz zwierzętami. Najbardziej drogocennym elementem opuncji figowej jest owoc. Ma on żółtą, pomarańczową czy czerwoną barwę i okrągły kształt (kiedy są dojrzały), a także wypustki na skórce. Smak owocu opuncji figowej jest soczysty, słodki i orzeźwiający. Europejscy znają je od końca XV wieku, odkąd Krzysztof Kolumb przywiózł je z Ameryki.

Właściwości opuncji figowej

Opuncja figowa (figa indyjska, figa kaktusowa) zawiera wiele cennych dla organizmu związków. Te najważniejsze to: błonnik, witamina C witamina A, witaminy z grupy B bioflawodoidy, pierwiastki: fosfor, wapń, żelazo, magnez, potas, krzem, a dodatkowo ok. 20 kluczowych dla organizmu aminokwasów.

Opuncja figowa na odchudzanie

Opuncja figowa stała się popularna wraz z odkryciem jej właściwości odchudzających. Pierwsze badania w tym zakresie prowadzone były na królikach, którym podawano wodny roztwór z ekstraktu z liści opuncji. Badanie trwało przez 3 miesiące, a jako jego efekty wskazuje się:

  • Obniżenie ogólnej masy ciała;
  • Zmniejszenie masy wątroby;
  • Obniżenie poziomu cholesterolu;
  • Zmniejszenie poziomy trójglicerydów;
  • Obniżenie poziomu cukru we krwi.

W kuracjach odchudzających opuncję figową zazwyczaj stosuje się w formie sproszkowanej. Można ją dodać do jogurtu czy musli. Rola opuncji w kuracji odchudzającej jest ochrona organizmu przed przyswajaniem nadmiernej ilości tłuszczów. Oprócz tego opuncja figowa usprawnia pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza metabolizm oraz poprawia trawienie – wszystko dzięki błonnikowi, który występuje w roślinie. Proszek z opuncji figowej pozyskuje się z łodygi, w sposób próżniowy, dzięki czemu właściwości opuncji pozostają zachowane.

Wskazuje się, że spożywanie opuncji figowej na diecie odchudzającej nie wiąże się z żadnymi poważnymi skutkami ubocznymi. W wyniku jej zażywania nie pojawia się demineralizacja organizmu, wyjałowienie flory bakteryjnej organizmu. Oznacza to, że odchudzanie opuncją figową jest bezpieczne dla organizmu.

Na diecie odchudzającej opuncję figową można jeść na surowo (owoc obiera się ze skórki) lub też pić herbatę z opuncji.

Właściwości opuncji figowej

Opuncja figowa nie tylko wspiera odchudzanie, ale i ma inne właściwości. Jako te podstawowe wymienia się:

  • Regulowanie pracy układu pokarmowego, a także zmniejszanie wchłaniania się glukozy i wiązanie tkanki tłuszczowej;
  • Ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami, starzeniem się, rozwojem groźnych chorób, w tym nowotworów;
  • Korzystne wpływanie na skórę – kosmetyki z opuncją figową napinają i ujędrnia naskórek;
  • Wzmacnianie naczyń krwionośnych;
  • Poprawę funkcjonowania narządu wzroku;
  • Wzmacnianie naturalnej odporności organizmu;
  • Wzmacnianie szkliwa zębów;
  • Niwelowanie napięcia psychicznego i emocjonalnego; dobroczynne wpływanie na układ nerwowy; poprawę samopoczucia, poprawę pamięci i koncentracji;
  • Działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne.

Opuncja figowa w kosmetyce

Opuncja figowa od lat wykorzystywana jest w szerokim zakresie w kosmetyce. Wydobywa ona z suszonych owoców miąższ oraz nasiona, które przeznaczone są do produkcji cennego olejku z pestek opuncji figowej. Kosmetyk ten należy do tych z wysokiej półki cenowej – za 10 ml trzeba zapłacić ok. 70 złotych.

Kosmetyczny olejek z pestek opuncji figowej zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz aktywną postać witaminy E, czyli eliksiru młodości. Olejek działa wszechstronnie na skórę, a efekty jego stosowania widoczne są bardzo szybko i to gołym okiem. Działanie olejku z pestek opuncji figowej:

  • Wygładza i wyraźnie odmładza.
  • Spłyca zmarszczki.
  • Nawilża.
  • Odżywia.
  • Regeneruje.
  • Wzmacnia odporność skóry.
  • Oczyszcza skórę z nadmiaru sebum.
  • Przyśpiesza gojenie się ran.
  • Łagodzi podrażnienia i stany zapalne.
  • Spowalnia starzenie się skóry.
  • Chroni przed przesuszeniem.
  • Wyrównuje koloryt skóry.

Po kosmetyki z opuncją figową powinny sięgać osoby ze skorą problematyczną, dojrzałą, z przebarwieniami, skłonnościami do podrażnień, przesuszania, wrażliwej. Olejek można stosować pod oczy i na delikatną skórę wokół ust. Polecany jest również na zmarszczki mimiczne.

Opuncję figową znaleźć można również w kremach. Wykazują one działanie przeciwzmarszczkowe, ściągające i wygładzające. Po ich zastosowaniu cera zyskuje gładkość, elastyczności blask. Warto wspomnieć, że kosmetyki z opuncji figowej nie uczulają.

Biegunkę? Zasady I Skuteczność

0

Biegunka to częsta i powszechna dolegliwość. Zazwyczaj dopada nas po zjedzeniu czegoś nieświeżego. Może też być efektem zakażenia wirusowego, bakteryjnego lub toksyn wytwarzanych przez baterie. O biegunce mówimy, kiedy stolec jest wodnisty lub papkowaty, a do wypróżniania dochodzi częściej niż 3 razy na dobę. Wbrew pozorom biegunka może być groźna dla zdrowia i życia – szczególnie w przypadku małych dzieci. Oznacza to, że warto od razu wdrożyć kuracje, a w przypadku braku skuteczności domowych sposobów udać się do lekarza. Jednym ze sposobów radzenia sobie z tą przypadłością jest dieta przy biegunce. Poznaj jej zasady.

Biegunka jest uciążliwą dolegliwością, która może zaburzyć normalne funkcjonowanie. Pojawić może się ona zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Zazwyczaj jej objawy takie jak: częste oddawanie kału, rozwodniony/ papkowaty kał, osłabienie organizmu, gorączka dreszcze, odwodnienie przechodzą szybko. Może się jednak zdarzyć, że biegunka zacznie zagrażać życiu. Dolegliwość ta jest szczególnie niebezpieczna dla małych dzieci i niemowląt. W ich przypadku metody leczenia warto skonsultować z lekarzem już pierwszego dnia, u dorosłych dolegliwości można leczyć dietą na biegunkę i innymi domowymi sposobami.

Co trzeba wiedzieć o biegunce?

Najczęściej biegunka występuje w efekcie zakażenia bakteryjnego lub wirusowego. Mogą ją też wywołać toksyny, które są wytwarzane przez bakterie. Dolegliwość to także częste powikłanie po zatruciu metalami ciężkimi, pokarmowym, stresu, zażywaniu niektórych leków. Wskazuje się, że często towarzyszy ona chorobą takim jak nieswoiste zapalne choroby jelit, nadczynność tarczycy, choroba trzewna, nietolerancja laktozy, alergie pokarmowe, niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki.

Lekarze wyróżniają biegunki ostre, czyli takie trwające do 10 dni oraz biegunki przewlekłe, które trwają powyżej 10 dni.

Należy pamiętać, że długotrwałe biegunki powodują utratę wody i elektrolitów z organizmu. Dochodzi też do utraty takich pierwiastków jak sód, potas, chlor, wodorowęglany. W efekcie nieleczona biegunka może prowadzić do odwodnienia. Zaleca się więc, aby do lekarza udać się, jeśli dolegliwość trwa dłużej 2 dobry, jest nasilona, w stolcu pojawia się krew. Konstatacji lekarskiej wymaga również przyjmowanie leków przeciwbiegunkowych, nawet tych ogólnodostępnych w aptece.

Dieta przy biegunce

Jednym z domowych sposobów na biegunkę jest zachowywanie odpowiedniej diety. Podstawą diety przy biegunce jest odpowiednia podaż płynów. Zaleca się wypijanie co najmniej 2 litrów na dzień między posiłkami. Najlepiej płyny przyjmować na ok. godzinę przed oraz po posiłku. Wskazane płyny w diecie przy biegunce to przegotowana woda, słaba, gorzka herbata, napary ziołowe np. mięta. Zrezygnować należy natomiast z nawadniania organizmu kawą, mocną herbatą, napojami gazowanymi, sokami owocami i warzywnymi, alkoholem. Soki owocowe i warzywne (gęste) mogą być wprowadzane, kiedy nasz stan się poprawi. Wtedy też można zacząć przyjmować stałe posiłki co 2-3 godziny.

Dieta przy biegunce zaleca, aby nie jeść pokarmy bogate w błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Znajdzie się go w takich produktach jak: pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, surowe owoce i warzywa, płatki owsiane, wędliny podrobowe, tłuste mleko i jego przetwory, ostre przyprawy, tłuste mięsa i wędliny, tłuste sosy, zupy z warzywami i śmietaną, orzechy, czekolada, konfitury z owoców pestkowych.

Zastąpić można je natomiast: białym ryżem, biszkoptami, pieczywem pszennym, gotowanymi warzywami i owocami (marchewką, jabłkiem, bananami), grobnym makaronem. Po poprawie stanu zdrowia do jadłospisu można wdrożyć niskotłuszczowe przetwory mleczne, chude mięsa, wędliny i ryby, ogórki i pomidory, ziemniaki, sałatę, owoce cytrusowe, owoce pestkowe przecierane, galaretki owocowe, kisiele, budynie, zupy. W trakcie biegunki, wszystkie potrawy najlepiej przygotowywać na parze, dusić lub piec w rękawie/folii. Potraw nie można smażyć na tłuszczu – będą one obciążać żołądek i przedłużać dolegliwość.

Przy biegunce ważne jest jedzenie produktów bogatych w potas np. ziemniaków czy bananów. Wynika to z tego, że w czasie biegunki dochodzi do jego dużej utraty. Potas jest również ważny, ponieważ pozwala zachować właściwą równowagę wodno-elektrolitową organizmy.

Dieta przy biegunce – czy wystarczy?

Dieta przy biegunce to tylko jeden z elementów kuracji. Oprócz niej należy stosować preparaty zawierające elektrolity, które skutecznie i szybko przywrócą równowagę wodno-mineralną. Elektrolity można zakupić w każdej aptece, bez recepty. Nasilone objawy powinny nas też skłonić do zażywania leków przeciwbiegunkowych. Warto pamiętać, aby ich stosowanie skonsultować z lekarzem. Leków na biegunkę na własną rękę absolutnie nie można podawać niemowlętom i małym dzieciom. W ich przypadku biegunka wymaga natychmiastowe konsultacji lekarskiej i wdrożenia leczenia. Trzeba też pilnować, aby maluch przyjmował duże ilości płynów. Z nawadnianiem organizmu nie należy czekać, aż pojawi się uczucie pragnienia, ale stale sięgać po wodę czy słabo słodzone herbaty i napary ziołowe.

Jaki Jest Dobry Sposób Na Jedzenie Kiwi?

0

Kiwi to egzotyczny owoc, znany w Polsce od lat. Jest on niskokaloryczny i bogaty w substancje odżywcze. Przekłada się to na właściwości zdrowotne kiwi. Zaleca się, aby sięgać po nie, jeśli chcemy uzupełnić niedobory witamin i składników mineralnych. Regularne jedzenie kiwi zbuduje naturalną odporność organizmy, wspomoże odchudzanie i wyeliminuje problemy trawienne. Zobacz, jakie właściwości ma owoc kiwi i jak go jeść.

Kiwi to inaczej chiński agrest. Jest to niepozorny owoc, który ukrywa wiele cennych witamin i minerałów. Owoc kiwi pochodzi z Północnych Chin. Tradycyjnie uprawia się go w dolinie rzeki Jangcy. Pod obecną nazwą owoc znany jest dopiero od 1974 roku i to za sprawą Normana Sondaga. To on sprawdził kiwi do Stanów i zauważył, że swoim kształtem przypomina nowozelandzkiego ptaka o tej samej nazwie. Dziś kiwi można kupić na całym świecie. Na sklepowych półkach występuje kilka odmian tego owocu. Najczęściej kupujemy aktinidię smakowitą (Actinidia deliciosa), odmianę Hayward.

Wartości odżywcze owocu kiwi

W owocu kiwi zamkniętych jest wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim w owocu znajdziemy duże ilości witaminy C – wskazuje się, że kiwi dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Oprócz tego w chińskim agreście obecne są witaminy A, E, K oraz z grupy B. Witaminy te znajdziemy zarówno w owocu, jak i w soku z kiwi.

Kiwi bogate jest też w pierwiastki. Występuje w nim magnez, potas, fosfor, cynk, a także błonnik pokarmowy, luteinę, zeaksynę. Kaloryczność owocu kiwi nie jest duża. 100 g owocu to jedynie 60 kalorii. Oznacza to, że kiwi świetnie sprawdzi się jako element diety odchudzającej.

Właściwości zdrowotne kiwi

Witaminy i składniki mineralne zawarte w kiwi sprawiają, że właściwości odżywcze owocu są bardzo duże. Kiwi wywiera pozytywny wpływ na zdrowie i ogólne samopoczucie, chętnie wykorzystywany jest również przez kosmetykę. Jakie są właściwości kiwi?

  • Ułatwia trawienie, reguluje rytm wypróżnień i zapobiega zaparciom – wszystko to wskazuję, że kiwi wspomaga odchudzanie i walkę z otyłością; właściwości odchudzające kiwi zawdzięcza też obecności w owocu błonnika pokarmowego;
  • Reguluje poziom ciśnienia – kiwi szczególnie polecane jest osobom z wysokim ciśnieniem; zawarty w owocu potas, obniża ciśnienie, zapobiega tworzeniu się skrzepów i zatorów oraz obniża stężenie trójglicerydów;
  • Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry – takie właściwości kiwi wynikają z antyoksydantów (np. witaminie C), które znajdują się w owoców; w połączeniu z cynkiem antyoksydanty odmładzają i poprawiają wygląd naskórka, łagodzą stany zapalne i przeciwdziałają tworzeniu się nowych;
  • Minimalizuje ryzyko raka – w ostatnich latach przeprowadzono wiele badań na temat przeciwdziałania kiwi rakowi; substancje zawarte w owocu mają przeciwdziałać uszkodzeniom DNA; najczęściej wskazuje się, że kiwi minimalizuje zachorowanie na raka jamy ustnej;
  • Leczy przeziębienie – kiwi jest owocem wzmacniającym naturalną odporność; wynika to z witaminy C zawartej w owocu kiwi; podaje się, że 1 kiwi pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C; oprócz tego witamina ta uszczelnia naczynia krwionośne i wzmacnia błony śluzowe; wszystko to zapobiega namnażaniu się patogennych bakterii i wirusów; kiwi na przeziębienie można jeść zarówno profilaktycznie, jak i kiedy dojdzie już do infekcji;
  • Leczy problemy trawienne – jedzenie kiwi zalecenie jest po spożyciu ciężkostrawnego posiłku, który nadmiernie obciąża układ pokarmowy; kiwi wspomaga trawienie przede wszystkim białka; jego zjedzenie po posiłku zmniejsza uczucie przepełnienia oraz dyskomfortu w brzuchu;
  • Zapobiega zaparciom – błonnik pokarmowy przyspiesza trawienie treści pokarmowej i ułatwia wypróżnianie; kiwi działa lekko przeczyszczająco, dlatego owoc powinny włączyć do diety osoby walczące z przewlekłymi zaparciom;
  • Poprawia kondycję oczu – kiwi jako źródło luteiny i zeaksyny chroni przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.

Kiwi w kosmetyce

Na bazie kiwi produkuje się wiele kosmetyków. Ekstrakt z tego owocu znajdziemy przede wszystkim w kremach do twarzy. Ich działanie jest nawilżające, odżywiające i nadające skórze blasku. Producenci kosmetyków oferują również peelingi do ciała z kiwi. W tego typu preparatach wykorzystuje się głównie pestki kiwi, które bardzo dobrze złuszczają naskórek. W domu można samodzielnie przygotować rozświetlające maseczki z kiwi do twarzy.

Uwaga na uczulenie

U wielu osób kiwi może powodować uczulenie. Alergia na kiwi objawia się na różne sposoby. Jej typowe objawy to zespół alergii jamy ustnej, przy kutej występuje świąd, obrzęk języka, gardła, ust i jamy ustnej.

Na jedzenie kiwi powinny uważać osoby uczulone na lateks. Owoc ten może być przyczyną reakcji krzyżowej. W takiej sytuacji objawy alergii na lateks pojawiają się po zjedzeniu kiwi. Wynika to z tego, że w owocu znajdują się alergeny o podobnej budowie. Alergiczna reakcja krzyżowa jest niebezpieczna i nawet najmniejsze ilości kiwi mogą powodować wstrząs anafilaktyczny. Warto wiedzieć, że kiwi może reagować krzyżowo także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, innymi owocami (melon, brzoskwinia, papaja, ananas i jabłko), sezamem, makiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.

5 Pomysłów Na Szybkie, Zdrowe I Pożywne Śniadanie!

0

Śniadanie uważane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono dostarczyć organizmowi energii do działania przez cały dzień. Jedzenia śniadanie jest szczególnie ważne dla osób, które wykonują pracę umysłową oraz dzieci.  Trzeba jednak pamiętać, że aby śniadanie spełniało swoją rolą, to musi być pożywne i zdrowe. Sięganie w biegu po batonika czy drożdżówkę nie przyniesie nic dobrego. Poznaj przepisy na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie.

Brak czasu, pośpiech, późne wstawanie, brak pomysłów to powody, dla których najczęściej rezygnujemy ze śniadania. W efekcie nasz organizm jest osłabiony już na starcie i nie ma energii, aby funkcjonować na pełnych obrotach. Brak śniadania wywołuje uczucie głodu i ssanie w żołądku, w efekcie tego mogą pojawić się bóle głowy, problemy ze skupieniem, koncentracją, pamięcią. Może to utrudnić przyswajanie nowych informacji oraz analityczne myślenie. Nie ma więc wątpliwości, że negatywnie wpływa to na naukę i pracę.

Menu śniadaniowe – co najczęściej jemy?

Standardowe śniadanie Polaka składa się z ciepłego napoju takiego jak herbata, kakao czy kawy oraz kanapki. Na chleb zazwyczaj kładziemy wędliny, ser, twarożek, rzadziej warzywa. Często na naszych stołach goszczą jajka w postaci tych na twardo, miękko, omletów, jajecznicy. Część z nas jako pierwszy posiłek dnia wybiera płatki z mlekiem, tosty czy owoce. Trzeba jednak pamiętać, że zdrowe śniadanie powinno zapewnić ok 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego i zawierać produkty z całej piramidy żywienia. Pierwsze śniadanie powinno spożywać się najpóźniej 1,5 godziny po wstaniu z łóżka.

Dlatego warto jeść zdrowe śniadanie?

Okazuje się, że przygotowanie smacznego, zdrowego i pożywnego śniadania nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Pomysłów i przepisów jest całe mnóstwo. Dlaczego warto je wypróbować?

  • Zjedzenie śniadania zapewnia do dłużej uczucie sytości i najedzenia; dzięki porannej dawce energii możemy skutecznie działać;
  • Śniadanie poprawia ogólną kondycję organizmu; dzięki niemu mamy lepszą pamięć, szybciej przyswajamy informację, łatwiej się koncentrujemy, zwiększamy kreatywność;
  • Śniadanie eliminuje drażliwość, nastroje depresyjne, rozdrażnienie, nadpobudliwość;
  • Śniadanie zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości i pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała; osoby regularnie jedzące śniadanie rzadziej cierpią na nadwagę i otyłość; wskazuje się, że poranny posiłek zmniejsza ryzyko wystąpienia tych chorób o 30-200%;
  • Śniadanie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych takich jak nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu 2, zespołu metabolicznego.

Przepisy na szybkie, zdrowe i pożywne śniadanie

  • Owsianka z suszonymi i świeżymi owocami – jest to szybki przepis na śniadanie i doskonała alternatywa dla tradycyjnej kanapki; najlepiej wybierać płatki owsiane i łączyć je z orzechami i rodzynkami; dodatkiem do śniadaniowej owsianki mogą być sezonowe owoce; płatki zalewa się wodą lub mlekiem; aby owsianka na śniadanie była zdrowa nie należy je dosłodzić; zaleca się też unikanie gotowych wysoko przetworzonych produktów np. słodzonych płatków;
  • Naleśniki z owocami – naleśniki na śniadanie można przygotować dzień wcześniej (wieczorem) i przechować je do rana w lodówce; a śniadanie można je podgrzać i dodać do nich świeże owoce; na śniadanie możesz zjeść tradycyjne naleśniki lub amerykańskie pancakes;
  • Omlet ze szpinakiem i pieczarkami – jajka to znakomity produkt śniadaniowy; są sycące i zdrowe; można podawać je na różne sposoby; ciekawym pomysłem są omlety, które zaserwujesz na słono lub słodko; oryginalnym pomysłem jest wegetariański omlet z pieczarkami i szpinakiem;
  • Zupa mleczna – nie najlepiej kojarzona z dzieciństwa, jest pożywnym śniadaniem; podawać można ją i dzieciom i dorosłym; zupę mleczną można podawać z makaronem lub ryżem; ciekawym dodatkiem do niej będzie wanilia, która nada ciekawy smak pożywnemu śniadaniu;
  • Twarożek z owocami i miodem – biały ser jest doskonałym źródłem wapnia i białka; aby uatrakcyjnić śniadanie do twarożku możesz dodawać sezonowe owoce np. gruszki, maliny czy borówki, a także miód; pamiętaj, aby z miodem nie przesadzać;

  • Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego – jeśli na śniadanie preferujesz kanapki, to postaw na te zdrowe na bazie pieczywa pełnoziarnistego; chleb lub bułką możesz posmarować pastą jajeczną lub położyć na niej ser, wędlinę, rzodkiewkę, szczypiorek czy kiełki nowalijek; całość możesz posmarować łyżka majonezu z jogurtem naturalnym;
  • Parówki – przez lata miały złą prasę, ale nie warto z nich rezygnować; jeśli je lubisz, to na zdrowe śniadanie podawaj parówki, które zawierają co najmniej 90% mięsa, minimum wody i sztucznych dodatków; pamiętaj, aby parówek nie jadać codziennie;
  • Kasza jaglana z owocami – jaglanka to szybki sposób na pożywne śniadanie; kasza jaglana jest lekkostrawna, działa odkwaszająco na organizm i zawiera duże ilości witamin; do jaglanki można dodawać wiórki kokosowe, rodzynki, świeże owoce;
  • Gofry – na śniadanie możesz przygotować zdrowe gofry bez dodatku cukru i podać je z owocami np. jabłkami i cynamonem;
  • Jajecznica z dodatkami – to szybki i prosty przepis na śniadanie; jajecznice możesz jeść bez żadnych dodatków lub też do jajek dodać warzyw np. pomidory, pieczarki, cebule.

ZOBACZ TEŻ