Witamina C jest niezwykle ważna dla ludzkiego organizmu. To ona w dużej mierze buduje naturalna odporność immunologiczna. Witaminę C można do organizmu dostarczać poprzez suplementację diety aptecznymi preparatami, ale o wiele lepiej jest postawić na naturalny kwas askorbinowy. Występuje on w owocach i warzywa. Najpopularniejszy naturalnym źródłem witaminy C jest cytryna. Jednak ten cytrus to nie jedyne naturalne źródło witaminy C. Poznaj owoce, w których również znajdziesz kwas askorbinowy.

Witamina C ma zastosowanie zarówno w medycynie, jak i w kosmetyce. Ta ostania dodaje kwas askorbinowy do preparatów pielęgnujących skórę. Ich właściwości to opóźnienie procesów starzenia się i przyspieszenie gojenia ran. Kosmetyki z witaminą C bez problemu można kupić w drogeriach czy aptekach.

Rola witaminy C w organizmie człowieka

Witamina C to jedna z najbardziej wszechstronnych witamin w ludzkim organizmie. Działa ona wielokierunkowa oraz sprawia, że organizm funkcjonuje prawidłowo. Zapotrzebowanie na witaminę C uzależnione jest od wieku, płci oraz stanu zdrowia. Podaje się, że średnia dawka, jaką powinniśmy przyjmować na dzień to 60-75 mg/h. Zwiększone ilości do organizmu powinny dostarczać kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, palacze papierosów oraz osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze.

W przypadku niedoborów witaminy C mamy do czynienia z osłabieniem układu odpornościowego, co zwiększa ryzyko infekcji. Niskie stężenie witaminy C to również zwiększenie podatności na zapadnięcie na choroby serca, powstawanie owrzodzeń.

Naturalna witamina C

Naturalna witamina C znajduje się w owocach, warzywach i ziołach. Mniejsze jej stężenie znajdziemy również w mięsie, nabiale i orzechach. Najpopularniejszym źródłem witaminy C jest cytryna. Okazuje się jednak, że są owoce, w których kwas askorbinowy pojawia się w większej ilości. Jego największe pokłady ukrywają się w owocach dzikiej róży. W 100 gramach tego produktu znajdziemy od 250 do 800 mg witaminy C.

Owoce zawierające witaminę C

  • Cytryna – jest najpopularniejszym źródłem naturalnej witaminy C; w soku z jednej cytryny znajduje się 35% dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy;
  • Grejpfrut
  • Mandarynka – 3 mandarynki to ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę C dorosłego człowieka;
  • Mango;
  • Truskawki – 3 truskawki dostarczają tyle samo witaminy C co 1 cytryna;
  • Kiwi;
  • Czarna porzeczka;
  • Papaja;
  • Pomarańcza.

Witaminę C znajdziemy też w agreście, malinach, gruszkach, jabłkach, czerwonej porzeczce, bananach oraz śliwkach.

Warzywa zawierające witaminę C

Wbrew pozorom cenny źródłem naturalnej witaminy C są warzywa. Największe jej ilości znajdują się w papryce, natce pietruszki, brukselce, brokułach i kalarepie. Oprócz tego jej nieznaczne ilości odnajdziemy w kiszonej kapuście, szpinaku, fasoli szparagowej, cykorii, rzodkiewce, kalafiorze, burakach, sałacie, marchewce i pomidorach.

Zioła zawierające witaminę C

Witamina C naturalnie występuje w niektórych zioła. Największe jej ilości zawiera rokitnik zwyczajny, pokrzywa, chiński cytrynowiec oraz liście lebiodki pospolitej. Z ziół tych można przygotowywać rozgrzewające napary, które pomogą wzmocnić odporność oraz zapobiegną sezonowym infekcją. Zioła zawierające witaminę C bez problemu kupi się w każdej aptece. Są one dostępne w formie suszu, tabletek lub kapsułek.

Jak chronić żywność przed utratą witaminy C?

Witamina C jest tą wrażliwą na światło i powietrze. Podczas procesu suszenia ubywa jej aż w 80%. Do rozkładu kwasy askorbinowego dochodzi również w przypadku wysokiej temperatury potrzebnej do gotowania, pieczenia i smażenia. Aby więc uchronić żywność przed utratą naturalnej witaminy C, najlepiej jest spożywać produkty w nią bogate w formie surowej. Oprócz tego zaleca się:

  • wybierać jak najświeższe owoce i warzywa, ponieważ najwięcej witaminy C znajduje się w nich zaraz po zbiorze. W miarę przechowywania jej zawartość w owocach i warzywach maleje (np. ziemniaki po 3 miesiącach przechowywania zawierają 50 proc. mniej witaminy C);
  • używać noży, skrobaczek, tarek i innych przyborów kuchennych, które są wykonane ze stali nierdzewnej. Rdzewne żeliwo przyspiesza rozkład witaminy C;
  • obierać warzywa i owoce w ostatniej chwili, tuż przed podaniem i nie przetrzymywać w wodzie zbyt długo;
  • wykorzystywać płyny, które pozostały po ugotowaniu warzyw i owoców, np. do przyrządzania sosów;
  • owoce i warzywa cienko obieramy ze skórki, ponieważ tuż pod nią zawartość witaminy C jest największa;
  • wszelkie surówki i sałatki przygotowywać bezpośrednio przed ich podaniem. Można także dodać do nich niewielką ilość oliwy z oliwek czy śmietany, które ograniczają kontakt witaminy C z niekorzystnie działającym na nią powietrzem.

Niedobory witaminy C

Organizm, w którym brakuje witaminy ,C daje objawy podobne jak w przypadku innych niedoborów witaminowych. Nie są one charakterystyczne, dlatego trudno je zdiagnozować. Jako objawy niedoboru witaminy C podaje się: osłabienie, szybkie męczenie się, brak apetytu, skłonności do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni oraz stawów.

Przedawkowanie witaminy C

Witamina C znajduje się w wielu produktach, które spożywamy na codzienne. Stąd też można mieć obawy, że zostanie ona przedawkowana. Z racji tego, że jest ona substancją rozpuszczalną w wodzie, nie jest ona jednak gromadzona w organizmie, a wydalana z potem i moczem. W praktyce oznacza to, że trudno przedawkować witaminę C. Jeśli jednak do tego dojdzie i jej dzienne spożycie przekracza 1000 mg, mogą wystąpić takie objawy jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, wysypka skórna. Nadmiar witaminy C w organizmie skutkować może również odkładaniem się kamieni w układzie moczowym, zakwaszeniem moczu i kamieniami nerkowymi.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here