Kolagen jest jednym z najważniejszych budulców naszego ciała. To on odpowiada za to, że nasza skóra jest jędrna, gładka, zdrowa oraz sprężysta. Niestety naturalna zdolność do produkcji kolagenu obniża się w wieku 25 lat. Od tego czasu nasza skóra zaczyna tracić elastyczność, a dostrzegalne na niej są pierwsze oznaki starzenia się, takie jak drobne zmarszczki. Aby zachować zdrowy wygląd przez długie lata, trzeba więc dostarczać kolagen do organizmu zewnętrznie. Znajduje się on w niektórych produktach spożywczych oraz w suplementach diety, które można kupić w aptekach. Poznaj rodzaje kolagenu, zobacz za, co on odpowiada oraz gdzie go można znaleźć.
Czym jest kolagen?
Kolagen jest jednym z białek. Zaliczany jest do białek fibrylarnych. Białka te stanowią główny składnik macierzy zewnątrzkomórkowej organizmów zwierzęcych. W praktyce oznacza to, że kolagen stanowi składnik większości tkanek i narządów (kości, chrząstek, więzadeł i skóry) człowieka. Jego podstawowym działaniem jest utrzymywanie sprężystości tkanek i narządów oraz zapewnienie odporności na rozciąganie. Kolagen pomaga również w gojeniu się ran oraz naprawianiu tkanek.
Jakie są rodzaje kolagenu?
Kolagen naturalnie wytypuje w organizmie człowieka. Jak jednak pokazują badania, włókna kolagenowe zaczynają zanikać z wiekiem. Obniżenie zdolności do tworzenia kolagenu następuje po ukończeniu 25 lat. Do tego czasu organizm bez przeszkód tworzy niemal 29 odmiennych postaci kolagenu. Pełnią one różne funkcje. Medycyna wyróżnia głównych grup kolagenu. Różnią się one od siebie rolą i lokalizacją. Do podstawowych rodzajów kolagenu zalicza się:
- typ 1 – stanowi go 90% wszystkich białek kolagenowych w naszym ciele, typ 1 kolagenu znajduje się w skórze, kościach, ścięgnach, więzadłach oraz rogówce oka;
- typ 2 – występuje w chrząstkach stawów;
- typ 3 – ten rodzaj kolagenu buduje ściany macicy i jelita oraz wewnętrzne narządy;
- typ 5 – znajdziemy go w skórze, łożysku oraz kościach.
Źródła kolagenu
Niedoboru kolagenu można uzupełniać, stosując odpowiednią dietę. Najlepszy kolagen znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego np. wywarach z kurzych łapek, galarecie, nóżkach wieprzowych, chrząstce drobiowej oraz korkach. Cennym źródłem kolagenu jest też żelatyna spożywcza. Należy pamiętać, że aby składnik ten dobrze się wchłaniał, powinien być on spożywany w towarzystwie witaminy C.
Niedobór kolagenu – do czego prowadzi?
Niedobór kolagenu ma wpływa nie tylko na nasz wygląd, ale i zdrowie. Znaczący ubytek wpływa na kondycję skóry i paznokci, funkcjonowanie naczyń krwionośnych oraz limfatycznych. Braki kolagenu mogą też prowadzić do poważnych chorób zwyrodnieniowych np. stawów oraz przedwczesnego starzenia się.
Kolagen – jak go uzupełniać?
Niedobory kolagenu można uzupełniać, stosując odpowiednią dietę lub też korzystając z zabiegów upiększających. W medycynie estetycznej jest on wykorzystywany do wypełniania zmarszczek oraz blizn. Kolagen stosują również koncerny kosmetyczne. Składnik ten można odnaleźć w wielu żelach i kremach do codziennej pielęgnacji. Trzeba jednak zaznaczyć, że stosując kosmetyki z kolagenem, jego działanie jest tylko zewnętrzne. Cząstki kolagenu są tak duże, że nie są w stanie przedostać się do wnętrza skóry. Nie oznacza to jednak, że całkowicie nie działają. Kolagen w kremach działa nawilżająco oraz spłyca zmarszczki. Aby dostarczać kolagen do wnętrza organizmu, można sięgnąć po preparaty do suplementujące, do picia lub w tabletkach, które zawierają ten składnik. Ich wybór jest bardzo duży i bez problemu można kupić je w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet w zwykłych supermarketach.
Kolagen – jaki stosować?
Na rynku dostępnych jest wiele produktów z kolagenem. Niestety nie wszystkie one są tymi pełnowartościowymi. Zanim sięgnie się po preparat zewnętrzny lub wewnętrzny, warto sprawdzić źródło, z jakiego pochodzi kolagen. Najlepiej, jeśli jest to hydrolizat kolagenu ze skóry morskich ryb. Istotna jest również jego zawartość. Nie wskazane jest, jeśli zawiera barwniki, słodzik i aspartamu. Chemia i konserwanty zawarte w preparatach z kolagenu sprawią, że ich działanie będzie osłabione. Należy również pamiętać, że odpowiednia dawka kolagenu to minimum 500 mg hydrolizatu kolageny ze skóry ryb morskich dziennie. Takie ilość wzmacnia stawy, zmniejsza cellulit, pozytywnie wpływ na włosy i odmładza skórę.
Warto wspomnieć, że oprócz pełnowartościowego kolagenu rybiego na rynku dostępny jest kolagen bydlęcy i wieprzowy. Te dwa ostatnie nie mają jednak zdolności wnikania wygląd skóry.
Kolejną rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę wybierając preparat z kolagenu jest jego klasa. Mówi ona o czystości. Najlepszy jest kolagen klasy A. Tańszy, ale mniej skuteczny kolagen jest klasy B – i to jego najczęściej proponują producenci kosmetyków.
Jak wybrać kolagen? 6 wskazówek, które musisz znać
- Wybieraj preparaty z kolagenem rybim typu 1 i klasy A, czyli kolagen morski z ryb.
- Sprawdź skład i przeanalizuj zawarte w kolagenie substancje aktywne. Te pożądane to np. witaminę C czy kwas hialuronowy.
- Sprawdź, czy ilość substancji aktywnych odpowiada rekomendowanym dawką dziennym.
- Wybieraj produkty z atestem i testami, które potwierdziły jego skuteczność.
- Wybieraj produkty renomowanych producentów.
- Przeczytaj opinie innych użytkowników.