Wędliny to popularny produkt spożywczy. Świetnie nadają się do przygotowania szybkiej kanapki. Są smaczne i zdrowe. Po wędliny warto sięgać przede wszystkim dlatego, że znajdziemy w nich duże ilości wysokowartościowego białka zwierzęcego. Trzeba jednak zaznaczyć, że wędliny zawierają w sobie tłuszcze, a w niektórych przypadkach szkodliwe wspomagacze smaku. Oznacza to, że sięgając po wędliny, trzeba liczyć się z tym, że do organizmu możemy dostarczać spore ilości kalorii. Ile? To zależy od rodzaju produktu. Zobacz, jak jest kaloryczność wędlin.

Mięso i wędliny w diecie statystycznego Polaka stanowią ważny składnik. Po te produkty spożywcze sięgamy często i chętnie, tym bardziej, że wybór wędlin jest bardzo duży. Możemy wybierać pomiędzy wędlinami z drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Szynki, kiełbasy, boczki itd. Wykorzystuje się nie tylko jako składnik kanapki, ale i innych dań np. jajecznicy, omleta.

Dobra wędlina – jak ją wybrać?

Mnogość wędlin na sklepowych półkach sprawia, że trudno wybrać tą właściwą. A warto temu wyborowi poświęcić trochę czasu. Chociaż co do zasady wędliny są zdrowe i pożywne, to można trafić i na te, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Przy wyborze wędlin przede wszystkim należy sprawdzić ich skład. Wskazane jest, aby zawierały on minimum 70% mięsa. Powinny one zabierać jak najmniej konserwantów, ulepszaczy smaków i innych sztucznych substancji. Zazwyczaj zależność jest następująca: im wyższa cena wędliny, tym lepsza jej jakość.

Kaloryczność wędlin

Kaloryczność wędlin uzależniona jest od tego, z jakiego mięsa pochodzą i jak zostały przygotowane. Ilość kalorii konkretnego produktu znajdziemy na opakowaniu. Kaloryczność wędlin możesz też sprawdzić w naszej tabeli.

  • baranina bez kości       232
  • baranina, łopatka         284
  • bitki wieprzowe            195
  • bitki wołowe    103
  • boczek faszerowany    502
  • boczek wędzony, solony                       477
  • boczek wieprzowy                     510
  • indyk, białe mięso ze skórą                   100
  • indyk, filet        84
  • kaczka, mięso z piersi bez skóry 140
  • kaczka, mięso z udka   217
  • kaszanka          195
  • kiełbasa kabanos          326
  • kiełbasa krakowska      168
  • kiełbasa krakowska sucha                     323
  • kiełbasa myśliwska                    291
  • kiełbasa pasztetowa    384
  • kiełbasa salami  568
  • kiełbasa zwyczajna                    209
  • kurczak, 1 udko, 100 g   125
  • kurczak, 1 udko, 120 g   150
  • polędwica wędzona, 1 plasterek, 20 g             33
  • polędwica wędzona, 100 g                   165
  • salami   568
  • schab pieczony  291
  • schab wędzony  136
  • serdelki drobiowe        216
  • słonina  797
  • smalec  880
  • wieprzowina bez kości   133
  • wieprzowina gotowana 362
  • wieprzowina, karkówka 267
  • wieprzowina, łopatka 257
  • wieprzowina, schab     174
  • wieprzowina, szynka   261
  • wołowa pieczeń z polędwicy                117
  • wołowa polędwica       113
  • wołowina, antrykot     153
  • wołowina, karkówka chuda                  244
  • kurczak, filet    99
  • skrzydełka z kurczaka 186
  • wieprzowina golonka ze skórą   294
  • cielęcina łopatka          106
  • cielęcina sznyclówka   105
  • cielęcina udziec 108
  • indyk podudzie bez skóry                      100
  • indyk podudzie ze skórą                        142
  • indyk udziec bez skóry   104
  • indyk udziec ze skórą 131
  • baleron gotowany       244
  • kiełbasa podwawelska   247
  • parówki popularne                    342
  • wieprzowina żeberka 321
  • wołowina rostbef         152
  • wołowina rozbratel                   157
  • wołowina szponder                   217
  • kaczka mięso z piersi ze skórą              202

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here