Wędliny to popularny produkt spożywczy. Świetnie nadają się do przygotowania szybkiej kanapki. Są smaczne i zdrowe. Po wędliny warto sięgać przede wszystkim dlatego, że znajdziemy w nich duże ilości wysokowartościowego białka zwierzęcego. Trzeba jednak zaznaczyć, że wędliny zawierają w sobie tłuszcze, a w niektórych przypadkach szkodliwe wspomagacze smaku. Oznacza to, że sięgając po wędliny, trzeba liczyć się z tym, że do organizmu możemy dostarczać spore ilości kalorii. Ile? To zależy od rodzaju produktu. Zobacz, jak jest kaloryczność wędlin.
Mięso i wędliny w diecie statystycznego Polaka stanowią ważny składnik. Po te produkty spożywcze sięgamy często i chętnie, tym bardziej, że wybór wędlin jest bardzo duży. Możemy wybierać pomiędzy wędlinami z drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. Szynki, kiełbasy, boczki itd. Wykorzystuje się nie tylko jako składnik kanapki, ale i innych dań np. jajecznicy, omleta.
Dobra wędlina – jak ją wybrać?
Mnogość wędlin na sklepowych półkach sprawia, że trudno wybrać tą właściwą. A warto temu wyborowi poświęcić trochę czasu. Chociaż co do zasady wędliny są zdrowe i pożywne, to można trafić i na te, które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Przy wyborze wędlin przede wszystkim należy sprawdzić ich skład. Wskazane jest, aby zawierały on minimum 70% mięsa. Powinny one zabierać jak najmniej konserwantów, ulepszaczy smaków i innych sztucznych substancji. Zazwyczaj zależność jest następująca: im wyższa cena wędliny, tym lepsza jej jakość.
Kaloryczność wędlin
Kaloryczność wędlin uzależniona jest od tego, z jakiego mięsa pochodzą i jak zostały przygotowane. Ilość kalorii konkretnego produktu znajdziemy na opakowaniu. Kaloryczność wędlin możesz też sprawdzić w naszej tabeli.
- baranina bez kości 232
- baranina, łopatka 284
- bitki wieprzowe 195
- bitki wołowe 103
- boczek faszerowany 502
- boczek wędzony, solony 477
- boczek wieprzowy 510
- indyk, białe mięso ze skórą 100
- indyk, filet 84
- kaczka, mięso z piersi bez skóry 140
- kaczka, mięso z udka 217
- kaszanka 195
- kiełbasa kabanos 326
- kiełbasa krakowska 168
- kiełbasa krakowska sucha 323
- kiełbasa myśliwska 291
- kiełbasa pasztetowa 384
- kiełbasa salami 568
- kiełbasa zwyczajna 209
- kurczak, 1 udko, 100 g 125
- kurczak, 1 udko, 120 g 150
- polędwica wędzona, 1 plasterek, 20 g 33
- polędwica wędzona, 100 g 165
- salami 568
- schab pieczony 291
- schab wędzony 136
- serdelki drobiowe 216
- słonina 797
- smalec 880
- wieprzowina bez kości 133
- wieprzowina gotowana 362
- wieprzowina, karkówka 267
- wieprzowina, łopatka 257
- wieprzowina, schab 174
- wieprzowina, szynka 261
- wołowa pieczeń z polędwicy 117
- wołowa polędwica 113
- wołowina, antrykot 153
- wołowina, karkówka chuda 244
- kurczak, filet 99
- skrzydełka z kurczaka 186
- wieprzowina golonka ze skórą 294
- cielęcina łopatka 106
- cielęcina sznyclówka 105
- cielęcina udziec 108
- indyk podudzie bez skóry 100
- indyk podudzie ze skórą 142
- indyk udziec bez skóry 104
- indyk udziec ze skórą 131
- baleron gotowany 244
- kiełbasa podwawelska 247
- parówki popularne 342
- wieprzowina żeberka 321
- wołowina rostbef 152
- wołowina rozbratel 157
- wołowina szponder 217
- kaczka mięso z piersi ze skórą 202