W polskiej kuchni zupa to podstawa obiadu. Gorąca, pożywna i smaczna ma rozgrzać organizmu i dostarczyć witamin oraz minerałów. Okazuje się jednak, że przygotowanie smacznej, a przy tym zdrowej zupy to nie taka prosta sprawa. Wszystko przez najnowszy wynalazek, czyli tzw. kostki rosołowe. Jest o wspomagacz smaku, który współczesne kucharki dodają do każdego rodzaju zup – rosołu, pomidorowej czy ogórkowej. Okazuje się jednak, że da się gotować bez kostek rosołowych. Zobacz, jak to zrobić i tworzyć pyszne, naturalne zupy.

Nasze babcie i prababcie nie znały kostek rosołowych, a smak ich zup wspominamy do dziś. Ich zupy przygotowane były z naturalnych produktów, które nie tylko zapewniały walory smakowe, ale i dostarczały wielu cennych składników odżywczych organizmowi. Dziś na gotowanie mamy mniej czasu, a czasem i mniej chęci. Przez to coraz chętniej sięgamy po kostki rosołowe. Ich wybór jest coraz większy. Oprócz klasycznej kostki rosołowej możemy nabyć kostki warzywne, wołowe, grzybowe, z dodatkiem lubczyku, kopru lub innych ziół. Reklamy tych produktów przekonują, że bez kostek rosołowych nie może udać się żadna zupa i żadna nie będzie smakować. Okazuje się jednak, że to sprytna marketingowa manipulacja.

Czym jest kostka rosołowa?

Kostka rosołowa jest wspomagaczem smaku. Ma on ułatwić i przyspieszyć gotowanie. Niestety okazuje się, że chociaż faktycznie ona przyspiesza gotowanie zup, to wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Dlaczego? Kostka rosołowa składa się głównie z soli, konserwantów, wspomagaczy smaków i zapachów, czyli niczego, co pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Producenci kostek rosołowych przekonują, że zawarte są w niej wszystkie składniki potrzebne do stworzenia pysznej zupy. Profesjonalni kucharzy i nasze babcie przekonują jednak, że to niemożliwe.

Uzależnieni od kostek rosołowych

Badania naukowe wskazują, że kostki rosołowe nie są dla nas niczym dobrym. Co więcej, można się od nich uzależnić. Naukowcy podają, że wystarczy tylko 21 dni jedzenia dań na bazie kostek rosołowych, abyśmy przyzwyczaili się do nich i przestali odczuwać walory smakowe naturalnie przygotowanych potraw. O tym uzależnianiu dobrze wiedzą producenci żywności, którzy starają się to wykorzystać do własnych celów. Manipulują, starają się nam wmówić, że kostki są zdrowe i dowiadują zasadą zdrowego żywienia. Przekonują, że można je dodawać nawet do zup przygotowanych dla małych dzieci! Oznacza to, że do kostek rosołowych kubki smakowe przyzwyczaja się od najmłodszych lat, później z nich trudno zrezygnować.

Jak gotować bez kostek rosołowych?

Gotowanie bez kostek rosołowych jest bardziej skomplikowane i czasochłonne, ale zdrowsze i naturalne. Tajemnica smacznych dań tkwi bowiem w proporcjach przypraw i ziół oraz wyważonych kompozycjach smakowych. Gotując bez kostek rosołowych, poszczególne składniki i produkty trzeba poddać określonej obróbce termicznej, która wydobędzie z nich smak i aromat – a to nie jest takie proste i wymaga czasu.

Kostki rosołowe i inne tego typu przyprawy (wzmacniacze smaku) warto zastąpić naturalnymi bulionami. Mogą one stanowić podstawę różnorodnych zup czy sposób. Tradycyjny bulion przygotowuje się z wody, w której gotuje się marchew, pietruszkę, selera, pora, osmażoną na ogniu cebulkę i nać pietruszki. Wywar doprawia się solą, pieprzem i solą ilością ziół: liściem laurowym, zielem angielskim, lubczykiem, pieprzem ziarnistym. Składnikiem naturalnego bulionu jest również łyżka z oliwy z oliwek. W zależności od tego, czy chcemy bulion mięsny, czy warzywny – albo wkładamy do niego mięso (np. udko z kurczaka), albo z niego rezygnujemy.

Aby zaoszczędzić czas i ułatwić sobie przygotowanie naturalnych potraw, można przygotować większe ilości bulionu, a następnie go zamrozić. Za bulion może też służyć niedzielny rosół, który pozostał z obiadu. Rosół oczywiście powinien być ugotowany bez dodatku kostek wspomagaczy.

Jak przygotować domowe kostki rosołowe?

Ciekawym sposobem doprawiania dań jest przygotowanie domowych kostek rosołowych. Można je przygotować na zapas i wyjmować w razie potrzeby. Jak zrobić domowe kostki rosołowe?

Podsmaż cebulę, czosnek i pora, dodaj warzywa – marchew, pietruszkę, selera, a następnie przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe. Wszystko ugotuj do miękkości. Wyjmij liść laurowy i ziele, a pozostałe składniki włóż do blendera i zmiksuj. Po wystygnięciu papkę włóż do foremek na lód i przetrzymuj w zamrażarce. Kostki są gotowe do użycia, jak zamarzną. Najlepiej przechowywać je owinięte w papier śniadaniowy.

Czy warto zrezygnować z kostek rosołowych?

Kostki rosołowe to nic zdrowego, warto więc z nich zrezygnować. Najlepiej za jednym zamachem pozbyć się z kuchni wszystkich kostek i innych wspomagaczy smaku typu vegeta czy magii. Wszystkie te produkty zawierają sztuczne składni i niszczą naturalny smak potraw. Z kostek rosołowych warto zrezygnować przede wszystkim, jeśli gotuje się dla najmłodszych. Dzieci od małego należy przyzwyczajać do naturalnych smaków i uczyć zdrowego odżywiania. Wyuczone zasady zostaną z nimi na całe życie.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here