Dieta odkwaszająca organizm inaczej nazywana jest dietą zasadową. Polecana jest ona nie tylko przy terapiach różnego rodzaju schorzeń, ale i osobom zdrowym. Nasz organizm na skutek procesów trawiennych, spożywania różnego rodzaju produktów i innych czynników może zostać zakwaszony. Zakwaszenie organizmu sprawia, że ma on trudność z prawidłowym funkcjonowaniem. Stąd też rolą diety odkwaszającej jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Niemal wszystkie diety tego typu opierają się na spożywaniu większej ilości pokarmów o charakterze zasadowym. Zobacz jadłospisy diety zasadowej oraz poznaj jej zasady

Zakwaszenie organizmu – do czego może prowadzić?

Do zakwaszenia organizmu dochodzi w wyniku nieprawidłowego odżywiania się. Brak dbałości o swoją dietę może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu to zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy czy nadciśnienia. Może też prowadzić do osteoporozy, zmian zwyrodnieniowych stanów, nadwagi, chorób nowotworowych.

Stąd też zarówno medycyna naturalne, jak i lekarze zalecają, aby od czasu do czasu odkwasić organizm. W tym pomocne są diety odkwaszające, zwane inaczej zasadowymi. Ich głównym zadaniem jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.

Kiedy stosować dietę odkwaszającą?

Dietę zasadową należy wdrożyć zaraz po zaobserwowaniu u siebie oznak zakwaszenia organizmu. Do takich zalicza się: ogólne zmęczenie, nadmierne wypadanie włosów, zwiększona podatność na infekcje, smutek i skłonności depresyjne, skurcze łydek, bóle stawów oraz dolegliwości skórne.

Na czym polega dieta odkwaszająca organizm?

Dieta zasadowa opiera się na wprowadzaniu do codziennego menu większej ilości produktów zasadowych, czyli alkalizujących. Ich jedzenie ma przywrócić równowagę kwasowo – zasadową, która została zachwiana na skutek złego odżywiania. Zgodnie z zasadami dieta odkwaszająca musi się w co najmniej w 80% składać się z produktów zasadowych, pozostałe 20% mogą stanowić te o charakterze kwasowy.

Zasady diety zasadowe

Będąc na diecie zasadowej, ważne jest spożywanie regularne urozmaiconych posiłków oraz nawadnianie organizmu. Ilość płynów nie powinna być większa niż 5 dziennie. Najlepiej je spożywać w odstępstwie 3-4 godzin. Podstawą jest śniadanie. Następnie zaleca się zjedzenie drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku i kolacji. Każdego dnia należy również pić duże ilości niegazowanej i naturalnej wody oraz soki ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw, które będą działać oczyszczająco i detoksykująco. Wdrożone zasady żywieniowe należy wspierać aktywnością fizyczną. Przyczyni się ona do przyspieszenia metabolizmu i poprawi samopoczucie.

Jakie produkty jeść na diecie odkwaszającej organizm?

Produkty żywnościowe dzielimy na te kwasotwórcze i zasadotwórcze. Te drugie mają działanie odkwaszające i to na nie należy postawić, komponując dietę odkwaszającą organizm. W codziennym jadłospisie powinny dominować składniki, których pH wynosi od 7 do 10. Takie pH mają przede wszystkim warzywa i owoce. pH poszczególnych składników odżywczych wygląda następująco:

  • pH 10 – marchewka, kalafior, seler, kapusta czerwona, surowy szpinak, cebula, szparagi, jarmuż, bakłażan, ogórek zielony, brukselka, cytryna, limonka;
  • pH 9 – sałaty, cukinia, papryka, słodki ziemniak, gruszka, mango, kiwi, melon, winogrona, borówka, papaja, figi, daktyle, soja, a także oliwa z oliwek, herbaty ziołowe i herbata zielona;
  • pH 8 – pomidory, świeża kukurydza, biała rzodkiew, oliwki, jabłka, awokado, pieczarki, rabarbar, truskawki, morele, banany, brzoskwinie, pomarańcze, grejpfruty, czereśnie, a także kasza jaglana, dziki ryż i migdały;
  • pH 7 (tzw. pH neutralne) – woda, oleje roślinne, masło świeże i niesolone, mleko krowie, świeża śmietana.

Produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięsa ryby, owoce morza oraz jaja, a także produkty zbożowe to te o charakterze kwasowym. Ich ilość w diecie nie powinna przekraczać 20% dziennego spożycia. Ponadto należy dbać, aby na diecie odkwaszającej nie jeść żywności wysoko przetworzonej, potraw smażonych i tłustych, cukrów, soli, produktów oczyszczonych oraz nie pić kofeiny, napojów gazowanych, alkoholu. Niewskazane jest również palenie tytoniu. Jadłospis powinien być przede wszystkim bezmięsny, chociaż z mięs nie należy całkiem zrezygnować, ponieważ są one ważnym źródłem pełnowartościowego białka.

Jakie są efekty diety zasadowej?

Należy pamiętać, że dieta odkwaszająca organizm nie ma na celu pozbycie się zbędnych kilogramów. Ewentualny spadek wagi jest efektem ubocznym odkwaszania organizmu. Diety tego rodzaju ma przede wszystkim przywrócić równowagę w organizmie oraz pozwolić mu na prawidłową pracą. Jej efekt to pozbycie się bólów głowy, wzmocnienie odporności immunologicznej, dodanie energii do działania, minimalizacja stałego uczucia zmęczenia. Po diecie odkwaszającej organizm zauważy się u siebie brak skurczów  mięśni po aktywności fizycznej oraz lepszą kondycję psychiczną – znikną nerwowość i drażliwość.

Dieta odkwaszająca to najlepszy sposób na walkę z zakwaszeniem organizmu. Prowadzona regularnie przynosi wiele korzyści. Jest ona w 100% bezpieczna i można ją stosować samodzielnie. Przykładowe jadłospisy diety odkwaszającej można bez problemu znaleźć w Internecie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here