To, co jemy, ma istotny wpływ na nasze zdrowie oraz wygląd. Zazwyczaj zasadami zdrowego odżywiania zaczynamy się interesować, kiedy chcemy schudnąć kilka kilogramów lub na dietę musimy przejść ze względu na stan zdrowia. Wtedy to pojawia się pytanie, czy lepiej jadłospis ułożyć samego, czy też skorzystać z porad dietetyka. Wiele osób wybiera tę pierwszą opcję uważając, że wizyta u dietetyka to droga i niepotrzebna fanaberia. Czy faktycznie tak jest? Zobacz, czy warto iść do dietetyka.

Do dietetyka można udać się w kilku celach. Mitem jest, że ten specjalista zajmuje się tylko układaniem diet odchudzających. Oczywiście w zrzuceniu zbędnych kilogramów również pomoże, ale jego zadanie to też wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych czy ułożenie poprawnego jadłospisu pod kątem konkretnej choroby. Wizyta u dietetyka to jak wizyta u lekarza. Należy pamiętać, że wizyty nie należy się bać. Dietetyk nie ma ocenić czy wyśmiać pacjenta, ale pomóc mu w rozwiązaniu problemów z odżywianiem.

Wizyta u dietetyka – jak wybrać dietetyka?

Przed wizytą u dietetyka przede wszystkim należy wybrać z porad, którego specjalisty chcemy skorzystać. Dziś z porady dietetyka można skorzystać zarówno stacjonarnie, jak i on-line. Ci pierwsi przyjmują prywatnie lub na NFZ, jednak porady dietetycznie nie są powszechnie refundowane. Z refundacji mogą skorzystać tylko osoby, u których stwierdzono otyłość, cukrzycę lub zaburzenia odżywienia.

Wizyta u dietetyka – jak się do niej przygotować?

Wizyta u dietetyka trwa ok. 60 minut. Nie wymaga ona specjalnych przygotować. Szczegółowe wytyczne w tym zestaw dokumentów, który trzeba ze sobą zabrać, można znaleźć na stornie internetowej poradni dietetycznej. Poinformuje również o nich recepcjonistka przy umawianiu wizyty. Najczęściej na wizytę u dietetyka zabiera się:

  • Wypełniony dzienniczek 3 dniowego jadłospisu – dzienniczek dostępny jest na stronach poradni, trzeba go wydrukować; osoby starsze mogą notować zjedzone produkty na kartce papieru; ważne jest, aby w dzienniczku skrupulatnie zapisywać, co się jadło przez 3 dni poprzedzające wizytę, w jakich ilościach i w jakich odstępach czasu; wskazane jest również zapisywanie wypijanych napojów; dzięki temu dietetyk będzie mógł wychwycić popełniane błędy żywieniowe;
  • Wyniki podstawowych badań wykonanych nie później niż 6 miesięcy przed wizytą – wskazane jest zabranie ze sobą wyników badania biochemicznego krwi, lipidogramu, badań wątrobowych, sercowych, nerkowych, trzustkowych i tarczycowych, ogólnego badania moczu; w przypadku, gdy od dietetyka oczekuje się, aby ustalił jadłospis dopasowanych do choroby, należy zabrać ze sobą badania pod kątem tego schorzenia;
  • Listę przyjmowanych leków zarówno tych przepisywanych przez lekarza, jak i zażywanych na własną rękę, w tym suplementów diety, tabletek antykoncepcyjnych, witamin itd.;
  • Listę pytań, jakie chce się zadać dietetykowi – stworzenie jej sprawi, że nie zapomni się o tych najistotniejszych.

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

Wizyta u dietetyka rozpoczyna się od szczegółowego wywiadu z pacjentem. W jego czasie dietetyk zadaje szereg pytań dotyczących celu wizyty, motywacji, stanu zdrowia, sposobu odżywiania się, wyboru produktów spożywczych w czasie zakupów, typu pracy i stylu życia, codziennej aktywności fizycznej, dotychczasowych diet, nawyków oraz preferencji smakowych. Następnie analizuje on dzienniczek żywienia oraz dokonuje niezbędnych pomiarów antropometrycznych, czyli masy ciała, wzrostu, obwodu pasa oraz talii. Na pierwszej wizycie wykonywany jest także pomiaru składu procentowego ciała, który pozwala ocenić, ile znajduje się w nim mięśni, tłuszczu oraz wody. Na koniec następuje wspólne ustalenie strategii dietetycznej, celu oraz wstępnych założeń i sposoby realizacji. Wizyta kontrolna umawiana jest za ok. 3 tygodnie.

Kiedy warto iść do dietetyka?

Wskazaniami do wizyty u dietetyka jest:

  • Chęć zmiany nawyków żywieniowych na bardziej korzystne dla zdrowia;
  • Zdiagnozowanie choroby, która wymaga specjalistycznego sposobu odżywiania;
  • Zmaganie się z zaburzeniami odżywiania np. bulimią, anoreksją, uzależnieniem od słodyczy;
  • Alergie pokarmowe;
  • Planowanie ciąży lub karmienie piersią;
  • Chęć zwiększenia aktywności fizycznej;
  • Chęć zrzucenia zbędnych kilogramów i utrata masy ciała.

Radzimy: czy warto iść do dietetyka?

Współpraca z dietetykiem ma wiele zalet, nadal jednak wiele osób wizyty w poradni dietetycznej uważa za fanaberie i zbędny wydatek. Należy pamiętać, że dietetyk to lekarz, którego zadaniem jest pomóc nam w dysfunkcjach odżywiania takich jak alergie czy zaburzenia. Z pomocy dietetyka możemy skorzystać również, wtedy, gdy jesteśmy zdrowi. Co się zyskuje, idąc do dietetyka:

  • Poznaje się zasady zdrowego odżywiania;
  • Dowiesz się, co, jak i w jakich ilościach jeść, a dieta będzie dobrana indywidualnie do twojego stanu zdrowia, preferencji, możliwości i celów, jakie chcesz osiągnąć;
  • Dowiesz się, jak funkcjonuje twój organizm i jak mu nie szkodzić;
  • Otrzymasz wsparcie żywieniowe i motywacyjne, które pomoże w łatwiejszym osiągnięciu wyznaczonych celów;
  • Przekonasz się, że magiczne specyfiki i suplementy wcale nie są potrzebne, aby schudnąć czy uniknąć niedoborów i witaminowych;
  • Przestaniesz się zastanawiać co zjeść na śniadanie, obiad czy kolejce;
  • Dowiesz się, jak przygotowywać pełnowartościowe i zbilansowane posiłki, a także poznasz nowe przepisy, które urozmaicą twoje codzienne menu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here