Niepozorna i często pomijana w diecie czarna rzepa to prawdziwa bomba witaminowa. Tego warzywa nie powinno zabraknąć na żadnym stole. Ma ona wiele wartości odżywczych oraz właściwości leczniczych. Podstawowe działanie czarnej rzeczy to te przeciwbakteryjne oraz żółciopędne. Czarna rzepa pomaga również przy kaszlu, anemii i nerwobólach. Trzeba jednak pamiętać, że czarna rzepa nie jest wykorzystywana tylko w medycynie. Z właściwości tego warzywa korzysta również kosmetyka. Poznaj czarną rzepę i zobacz, w czym może Ci pomóc.

Czarna rzepa – co to za warzywo?

Czarna rzepa inaczej nazywa jest czarną rzodkiewką. Warzywo to znane jest od bardzo dawna, bo od czasów średniowiecza. W Europie czarna rzepa uprawiana jest od XIII wieku. Jest to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych. Posiada ciemny korzeń, pod którym kryje się biały miąższ o ostrym smaku. Zazwyczaj czarna rzepa rośnie na pół metra. Najlepiej hodować ją w mięsach nasłonecznionych i w półcieniu na żyznych i dobrze przepuszczalnych glebach.

Czarna rzepa – właściwości odżywcze

Czarna rzepa nazywana jest bombą witaminową. Zawiera ona wiele właściwości odżywczych cennych dla ludzkiego organizmu. W czarnej rzepie znajdziemy m.in. witaminy A, B i C, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo oraz cynk. Oprócz tego warzywo to zawiera błonnik, substancje antybakteryjne, olejki eteryczne, związki siarki, fitosterole oraz antocyjany. Wszystko to sprawia, że lecznicze właściwości czarnej rzodkwi są bardzo duże.

Właściwości lecznicze czarnej rzepy

Witaminy i minerały zawarte w czarnej rzepie sprawiają, że warzywo to:

  • wspomaga prace układu pokarmowego, oddechowego, odpornościowe i krwionośnego,
  • działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo,
  • zwalcza infekcje,
  • oczyszcza organizm,
  • usprawnia procesy przemiany materii i przyspiesza metabolizm,
  • poprawia kondycję włosów i paznokci oraz wygląd skóry.

Zastosowanie czarnej rzepy w medycynie

Medycyna czarną rzepę wykorzystuje od lat. Warzywo to jest zalecana przy schorzeniach wątroby, woreczka żółciowego, na wzdęcia i zaparcia – jednym słowem mówiąc, czarna rzepa pomaga na problemy trawienne. Kolejne zastosowanie tego warzywa to choroby i bóle reumatyczne, nerwobóle oraz bóle gośćcowe. Na co jeszcze pomóc może czarna rzepa?

  • wspomaga leczenie anemii,
  • wspomaga leczenie przeziębień i infekcji górnych dróg oddechowych np. chrypki czy kaszlu.

Czarna rzepa w kosmetyce

Współcześnie czarna rzepa znana jest nie tylko medycynie, ale i kosmetyce. Warzywo to jest bardzo często wykorzystywane przez koncerny kosmetyczne. Czarną rzodkiew znajdziemy przede wszystkim w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji włosów. Szampony z czarną rzepą można znaleźć w każdej drogerii. Pomagają one pielęgnować i odżywiać włosy oraz skórę głowy. Czarna rzepa wzmacnia cebulki włosów oraz przyspiesza ich porost. Ma również działanie okazujące oraz przeciwłojotokowe.

Kosmetyki z czarnej rzepy

Kosmetyki z czarnej rzepy do włosów i nie tylko można wytworzyć domowymi sposobami. Najpopularniejsze są wcieranki, które znane są od wieków. Aby je wykonać, należy zakupić bulwę czarnej rzepy, a następnie dokładnie ją umyć i  pokroić na małe kawałki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnią w sokowirówce. Na koniec zalać alkoholem w porcjach 1:5 (1 część rzepy na 5 części alkoholu). Wcierankę z czarnej rzepy należy odstawić na 2 tygodnie w zaciemnione miejsce, a następnie przefiltrować. Wcierankę z czarnej rzepy stosuje się na skórę głowy po każdym myciu włosów.

Czarną rzepę (obraną) można również z dodać do maski lub odżywki do włosów. Wystarczy przetrzeć ją przez cienką ściereczkę, w ten sposób uzyska się pastę. Po użyciu kosmetyku z czarną rzepą najlepiej jest owinąć głowę folią lub ręcznikiem na godzinę i po tym czasie umyć  szamponem.

Z czarnej rzepy, a dolanie z jej soku można również stworzyć domową maseczkę do włosów. Sok miesza się z olejkiem rycynowym naftą kosmetyczną i jajkiem. Z soku tworzy się też spray do włosów, łącząc sok z wodą oraz spirytusem.

Czarna rzepa w codziennej diecie

Czarną rzepę warto wdrożyć do codziennej diety. Warzywo to można podawać na wiele sposobów. Może ona stanowić dodatek do kanapek, surowe oraz dań głównych. Z czarnej rzodkwi przygotowuje się również zupy i kremy. Szukasz prostych sposobów na czarną rzepę w kuchni? Wypróbuj nasze podpowiedzi.

  • Surówka z czarnej rzepy

Przygotuj jedną czarną rzepę i selera. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Do nich dodaj jogurt naturalny i dopraw solą i pieprzem. Sałatka gotowa! Czarną rzepę w sałatce możesz też łączyć z innymi warzywami np. marchewką, a nawet z owocami.

  • Pasta twarogowa z czarną rzepą

Czarną rzepę zetrzyj na tarce i zmieszaj z serem twarogowym. Do masy dodaj łyżeczkę jogurtu naturalnego, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Pastą z czarnej rzepy możesz smarować chleb.

  • Zupa-   krem z czarnej rzepy

Czarna rzepa świetnie sprawdza się też jako składnik dań obiadowych. Możesz z nich wykonać pożywną zupę krem. W garnku rozgrzej olej i wsyp niego pokrojona w kostkę cebulę oraz pora. Następnie dodaj pokrojoną czarną rzepę, ziemniaki oraz pietruszkę. Całość duś przez 10 minut, a na koniec dolej wody lub poziomu. Gotuj, aż warzywa zmiękną, a następnie zmiksuj całości i dopraw ulubionymi potrawami.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here