Kolorowa, smaczna, gazowana – coca-cola to napój, po który chętnie sięgamy. Znane jest już od lat i stanowi prawdziwą ikonę amerykańskiego stylu życia. Dziś coca-cola znana jest na całym świecie. Jej popularność sprawia, że przeprowadzono wiele badań, na temat tego jak coca-cola wpływa na ludzki organizm. Wyniki ni były zachwycające. Okazało się, że napój niezwykle niekorzystnie działa na organizm człowieka. Stąd też coca-colę coraz częściej nazywa się białą śmiercią. Poznaj całą prawdę o coca-coli.

Coca-cola to amerykański napój, który powstał w 1886 roku. Powstał on na bazie orzechów koli i liści koki. Receptura napoju została opracowana przez farmaceutę z Atlanty  J.S. Pembertona. Początkowo coca-cola nie zyskała dużej popularności wśród odbiorców, dopiero pod koniec XIX wieku zabieg marketingowe sprawiły, że stała się ona prawdziwym hitem. Dziś po coca-colę sięgają ludzie na całym świecie. Napój dostępny jest w wielu odmianach. Znamy m.in. jego wersję klasyczną, cherry, vanilla, zero, life, itd. Do Polski coca-cola trafiła w 1957 roku. Po raz pierwszy została zaprezentowana na Targach poznańskich.

Coca-cola – cukier w płynie?

Receptura coca-coli jest ściśle tajna i chroniona prawem. O tym dokładnie znajduje się w gazowanym napoju wiedzą tylko nieliczni. O składzie coca-coli możemy dowiedzieć się więc tylko z etykiety napoju. Wbrew pozorom mówi nam ona bardzo wiele, a wnioski, jakie się wysnuwe, nie są pozytywne. Zgodnie z deklaracjami producenta w 100 ml coca-coli znajduje się 43 kalorie, w tym 10,6 cukru. Dodatkowo w składzie napoju nie brakuje kofeiny, barwnika E 150d, kwasu ortofosforowego, dwutlenku węgla i benzoesanu sodu. Składniki zawarte w coca-coli nie dostarczają żadnych wartości odżywczych, a dodatkowo mogą poważnie szkodzić.

Czy coca-cola szkodzi?

O szkodliwości coca-coli mówi się przede wszystkim ze względu na cukier znajdujący się w napoju. Picie napoju powoduje podwyższenie glukozy we krwi. Regularne picie coca-coli przyczynia się również do powstawania dziur i ubytków w zębach, a także niszczy szkliwo. Jak działają inne składniki coca—coli na zdrowie?

  • Barwnik E 150d – substancja ta odpowiada za ciemny kolor coca-coli; jej duże ilości negatywnie wpływają na metabolizm, powodują nadpobudliwość i obniżają (lub powodują całkowity zanik) testosteronu w męskim organizmie;
  • Kwas ortofosforowy- znajdziemy do nie tylko w coca-coli, ale i w nawozach sztucznych; z organizmu wypłukuje on wapń, magnez, cynk i prowadzi do niedoborów tych substancja; kwas może również zaburzać niektóre procesy życiowe organizmu;
  • Kofeina – spożywana w nadmiernych ilościach negatywnie wpływa na pamięć długotrwałą i silnie uzależnia; kofeina w połączeniu z cukrem i kwasem ortofosforowym negatywnie wpływa na organizm; może prowadzić do kwasicy metabolicznej.

Co dzieje się w organizmie po wypiciu coca-coli?

Organizm niezwykle intensywnie reaguje na wypicie coca-coli. Zmiany zachodzą już kilka minut po spożyciu napoju i trwają nawet do godziny.

  • 10 minut po wypiciu coca-coli – wypijając puszkę napoju, dostarczasz do organizmu 7 dużych kostek cukru; powoduje to metabolizm wapnia, co może wywołać osteoporozę struktury kości i zębów; dodatkowo może prowadzić do wielu groźnych chorób;
  • 20 minut po wypiciu coca-coli – w tym czasie gwałtownie wzrasta stężenie cukru we krwi; powoduje to intensywną pracę trzustki, która produkuje duże ilości insuliny; w ten sposób organizm może przetworzyć nadwyżkę cukru w tłuszcz, który jest łatwiej przyswajany przez organizm; tłuszcz zostaje zmagazynowany w postaci kuleczek, które w dłuższej perspektywie przybierają postać np. cellulitu; warto pamiętać, że nadmiar glukozy we krwi utrzymujący się przez dłuższy czas negatywnie wpływa na cały organizm i traktowany jest jako śmiertelna trucizna;
  • 40 minut po wypiciu coca-coli – napój w większości jest już wchłonięty przez organizm; w konsekwencji dochodzi do rozszerzenia źrenic i podniesienia ciśnienia krwi; obserwujemy też podwyższenie cukru w wątrobie;
  • 45 minut po wypiciu coca-coli – dochodzi do zwiększonej produkcji dopaminy; jest to hormon stymulujący ośrodek przyjemności w mózgu; dochodzi do podobnej reakcji organizmu, jak pożyciu heroiny; oznacza to, że od coca—coli można się uzależnić i to silniej niż od kokainy; za uzależnienie odpowiada cukier;
  • 60 minut po wypiciu coca-coli – stężenie cukru we krwi obniża się, w efekcie dochodzi do obniżenia koncentracji i poziom energii; dochodzi do wydalania wody zawartej w coca-coli, a wraz z nią organizm opuszczają takie pierwiastki jak wapń, magnez, potasu; wraz ze spadkiem energii mamy ochotę sięgnąć po kolejną szklankę coli.

Dlaczego warto przestać pić coca-colę?

Coca-cola niszczy nasz organizm od środka. Szczególnie niebezpieczne jest picie jej regularnie i w dużych ilościach. Przede wszystkim prowadzi do uzależniania i od picia coli trudno się odzwyczaić. Kolejne szklanki napoju przyczyniają się do zaburzeń metabolizmu, niedoboru witamin. Rozmiękczenia kości i zębów, zwiększenia ryzyka zachorowania na cukrzycę, choroby układu krążenia, artretyzm, choroby nowotworowe, przewlekłe stany zapalne, epilepsję, nadwrażliwość emocjonalną, bóle głowy, bezsenność, drgawki, nadciśnienie, choroby zębów.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here