Korzenie buraka zawierają cenne składniki odżywcze, które mogą obniżyć ciśnienie krwi, zwalczać nowotwory i stany zapalne, wspomagać detoksykację, wzmocnić układ odpornościowy, wspomagać zdrowie mózgu i kości. Korzenie buraka mają najwyższą zawartość cukru ze wszystkich warzyw, więc powinny być spożywane z umiarem. Buraki zawierają wiele wyjątkowych, wzmacniających zdrowie składników odżywczych, których trudno szukać w takich ilościach w innych produktach. Co ciekawe, burak to nie tylko korzeń – to także liście bogate w mnóstwo składników mineralnych. Jakie inne zalety posiada często niedoceniany burak? Jaka moc kryje się w burakach?
Buraki – skąd się wywodzą?
Buraki to pradawna, prehistoryczna żywność, która rosła naturalnie wzdłuż wybrzeży w Afryce Północnej, Azji i Europie. Pierwotnie używany był słodki korzeń buraka ćwikłowego, który nie był uprawiany aż do czasów starożytnego Rzymu.
Jednakże w XIX wieku doceniono naturalną słodycz buraków i zaczęto używać buraków jako źródła cukru. Obecnie buraki cukrowe (niestety często modyfikowane genetycznie) są powszechnym surowcem do produkcji cukru.
Dlaczego warto jeść buraki? 7 najważniejszych powodów
Korzenie buraków zawsze znajdowały się na liście najbardziej polecanych warzyw, chociaż należy uważać na ich spożycie ze względu na wysoki poziom węglowodanów.
Chociaż buraki mają najwyższą zawartość cukru ze wszystkich warzyw, większość ludzi może bezpiecznie jeść korzenie buraka kilka razy w tygodniu (i ich liście w nieograniczonych ilościach), ciesząc się nie tylko ich słodkim, ziemistym smakiem, ale także ich odżywczymi składnikami, które mogą poprawić zdrowie w następujący sposób:
- 1. Obniżanie ciśnienie krwi
Picie soku z buraków może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi w ciągu kilku godzin. Jedno z badań wykazało, że picie jednej szklanki soku z buraków obniżyło skurczowe ciśnienie krwi średnio o 4-5 punktów. Jak do tego dochodzi? W burakach naturalnie występują azotany, które przekształcają się w tlenek azotu w organizmie. Tlenek azotu z kolei pomaga rozluźnić i rozszerzyć naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i obniżając ciśnienie krwi.
- Zwiększenie swojej wytrzymałości
Jeśli potrzebujesz doładowania, aby mieć siłę na następny trening, sok z buraków może okazać się bardzo pomocny. Osoby, które piły sok z buraków przed ćwiczeniami, mogły ćwiczyć nawet o 16% dłużej. To ponownie zasługa azotanów przekształcających się w tlenek azotu, co bezpośrednio wiąże się ze zmniejszeniem zapotrzebowania na tlen podczas ćwiczeń o niskiej intensywności, a także zwiększa tolerancję na ćwiczenia o wysokiej intensywności.
- Walka z zapaleniem
Buraki są unikalnym źródłem betainy, substancji odżywczej, która chroni komórki, białka i enzymy przed stresem środowiskowym. Jest również znany jako pomoc w zwalczaniu stanów zapalnych, ochronie narządów wewnętrznych, poprawie naczyniowych czynników ryzyka, poprawie wydajności i prawdopodobnie pomaga w zapobieganiu licznym chorobom przewlekłym.
- Właściwości przeciwnowotworowe
Składniki odżywcze, które nadają burakom ich głęboki szkarłatny kolor, mogą pomóc w zapobieganiu rakowi. Badania wykazały, że ekstrakt z buraka ćwikłowego zmniejszył na przykład wieloogniskowe guzy nowotworowe u zwierząt, gdy podawano je np. w wodzie do picia. Ekstrakt z buraków jest również badany do stosowania w leczeniu ludzkich nowotworów trzustki, sutka i prostaty.
- Bogaty w cenne składniki odżywcze i błonnik
Buraki są bogate w immunologiczną witaminę C, błonnik i niezbędne minerały, takie jak potas (niezbędny do zdrowego funkcjonowania nerwów i mięśni) i mangan (który jest dobry dla kości, wątroby, nerek i trzustki). Buraki zawierają również witaminę B, która pomaga zmniejszyć ryzyko wad wrodzonych.
- Wsparcie detoksykacji
Pigmenty betalinowe w burakach wspierają proces detoksykacji organizmu, który polega na tym, że rozbite toksyny są wiązane z innymi cząsteczkami, dzięki czemu mogą być wydalane z organizmu, dlatego buraki są cenione za ich wsparcie w detoksykacji i pomoc w oczyszczaniu twojej krewi i wątroby.
- Dla osób starających się o dziecko
Buraki są bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, a ten uczestniczy w kluczowych procesach jeśli chodzi o prawidłowy rozwój płodu. Ze względu na to, ze burak poprawia krążenie krwi – w tym także macicy – bardzo wskazane jest jego spożywanie w fazie lutealnej.
Ciekawostka – nie wyrzucaj liści z buraków!
Czy jadłeś kiedyś liście z buraków? Czy zwykle po prostu odcinasz je od korzenia i wyrzucasz? Jeśli pozbywasz się zielonych liści z buraków, tak naprawdę robisz sobie krzywdę, bo należą one do najzdrowszych części tej rośliny.
Oprócz zawartości ważnych składników odżywczych, takich jak białko, fosfor, cynk, błonnik, witamina B6, magnez, potas, miedź i mangan, zielone liście buraków dostarczają również znaczne ilości witaminy A, witaminy C, wapnia i żelaza.
Liście buraków faktycznie mają nawet więcej żelaza niż szpinak, jak również ogólną wartość odżywczą większą niż same buraki. Można je dodawać do soku z owoców i warzyw lub lekko przysmażyć np. ze szpinakiem i boćwiną.
Korzyści płynące ze spożywania liści buraków
- Zwalczanie i zapobiegnie osteoporozie
- Leczenie choroby Alzheimera
- Wzmocnienie układu odpornościowego poprzez stymulację produkcji przeciwciał i białych krwinek